V de la Vendetta (si A de la Agile)

V de la Vendetta (si A de la Agile)

Aceasta postare se leaga un pic si de articolul meu “De ce nu functioneaza Scrum (si ce putem face in aceasta privinta)?”
29 Jan 2019 1276
Aceasta postare se leaga un pic si de articolul meu “De ce nu functioneaza Scrum (si ce putem face in aceasta privinta)?”

Astazi ma gandeam de ce m-am simtit descurajat de multe povesti de transformare Agile, si mi-a venit un minte un discurs al lui Slavoj Žižek numit “Cum sa fii rebel”. In acest discurs el pune o intrebare foarte importanta: “Ce se intampla DUPA ce miscarea populista extatica pune stapanire?” Vorbeste despre revolutii si spune ca “…masura unei miscari sociale de succes este modul in care oamenii obisnuiti simt schimbarea in dimineata urmatoare, cand lucrurile revin la normal.” Slavoj Žižek discuta despre celebrul film “V for Vendetta” (“V de la Vendetta”):

“Va amintiti scena finala? Mii de londonezi neinarmati purtand mastile faimoase Guy Fawkes, marsaluiesc catre parlament. Si fara sa primeasca ordine, armata permite multimii sa treaca. Oamenii iau puterea. In regula. Un moment de extaz placut. Si filmul se termina. Dar, ca sa vorbim in termeni realisti… As vrea sa vad partea 2-a a filmului. Ce se intampla apoi? Stiti, e usor ca oamenii sa castige. Ce se intampla apoi? Cum sa iesim din cercul asta in care revolta, oricum am numi-o, rebeliunea, e doar aceasta trecere de moment, acest moment fericit, carnaval, apoi lucrurile revin la normal. Adevarata problema e viata de zi cu zi. Asta este cu adevarat dificil de schimbat. Viata obisnuita de zi cu zi.”

A de la Agile.jpeg


Aceasta descriere e foarte asemanatoare cu ce vad in multe studii de caz despre Agile. Noi aducem ceva nou: iteratii, jocul, planificare poker, toate tipurile de discursuri inspirationale despre auto-organizare si toata lumea se simte ca si cum e intr-un carnaval frumos. Oamenii sunt plini de energie (cel putin o parte din ei) si se simt ca si cum fac parte dintr-un nou inceput.

Insa vine si “dimineata urmatoare” (si in acest punct coach-ul Agile se duce la urmatorul client). Viata obisnuita e tot la fel, nu s-a schimbat nimic si lucrurile revin la normal (poate cu anumite conditii si roluri noi). Repetati acest proces de cateva ori si nimeni nu o sa creada ca schimbarea este posibila. Atitudinea “am incercat deja Agile si aici pur si simplu nu functioneaza” e o piedica pentru orice transformare.

Asa ca intrebarea este: “Ce ar trebui sa facem in schimb?”. In acest moment nu vad niciun raspuns in afara de “ai rabdare si misca-te incet”. Inceteaza sa mai spui acele povesti “A de la Agile” despre schimbarea revolutionara si concentreaza-te pe transformari sustenabile. Pare plictisitor (si uneori este plictisitor) si poate ca nu suna ca o poveste buna. Insa daca scopul tau este sa faci lumea un pic mai buna ajutand organizatiile sa adopte Agile, ar trebui sa traiesti dupa valorile Agile inainte de a-i invata pe altii cum sa o faca. Aceasta (printre alte lucruri) inseamna sa fii deschis si sa construiesti increderea. Sa spui adevarul - chiar daca adevarul ca “trebuie sa muncesti mult sa devii Agile, nu doar sa participi la 2 zile de training si sa primesti un certificat” va duce la pierderea unui contract.

Tu ce crezi?

Vrei sa afli mai multe despre cursurile noastre Agile? Intra pe acest link


Sergey Makarkin
Chief Program Manager

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.