Testarea accesibilitatii: incapacitatea de a distinge culorile

Testarea accesibilitatii: incapacitatea de a distinge culorile

Testarea accesibilitatii este unul dintre tipurile de testare ce tin usability testing. Scopul ei este sa se asigure ca produsul este prietenos pentru utilizator si ca este usor de folosit, inclusiv pentru persoane cu diverse dizabilitati si cu probleme de perceptie.
10 Jul 2018 3238
Testarea accesibilitatii este unul dintre tipurile de testare ce tin usability testing. Scopul ei este sa se asigure ca produsul este prietenos pentru utilizator si ca este usor de folosit, inclusiv pentru persoane cu diverse dizabilitati si cu probleme de perceptie. Acestea pot fi probleme legate de perceptia vizuala, de auz sau de mobilitate limitata a mainilor. Din pacate, aceste categorii de persoane sunt adesea neglijate.

Sa luam de exemplu, persoanele cu probleme de distingere a culorilor (daltonism). Este o maladie destul de comuna. Diverse tipuri de deficiente de distingere a culorilor afecteaza aproximativ 8% dintre barbati si 0,4% dintre femei. Este un procent destul de ridicat!

Bineinteles ca nu este vorba despre o dizabilitate, ci de o vedere diferita a culorilor care poate face ca perceptia informatiilor sa fie mai dificila si ca anumite activitati, cum ar fi condusul autovehiculului, sa fie mai provocatoare.

Cel mai adesea, deficientele de acest tip sunt genetice, dar pot fi si alte cauze, cum ar fi schimbarile legate de varsta, traumele sau efectele secundare ale unor medicamente.

Testarea_accesibilitatii.png


Sunt mai multe tipuri de deficiente in distingerea culorilor.

Acromatopsia reprezinta lipsa totala de perceptie a culorilor; se produce foarte rar – la aproximativ 1 persoana la 10.000!

Tipul cel mai comun este deuteranomalia, care se produce la ~5-6% dintre barbati si la ~0.3-0.4% dintre femei. Este o sensibilitate redusa la lumina verde. Alte deficiente de culoare cum ar fi sensibilitatea la lumina rosie si la lumina verde — protanomalie, protanopie si deuteranopie — se produc la aproximativ 1 per 100 barbati si la 1 per 1000 femei.

De asemenea, se produc distorsiuni si in perceptia culorilor albastru-violet — tritanomalia si tritanopia, care afecteaza mai putin de 1% dintre barbati si femei. In acest caz, ele nu depind de sex, de vreme ce tipul de daltonism este provocat de mutatii ale cromozomului 7.

Nu-i asa ca pare foarte sofisticat si complicat? Ce puteti face pentru ca produsul sa fie prietenos in utilizare si usor de inteles pentru persoanele cu deficiente de vizualizare a culorilor?

De fapt, ceea ce trebuie, este sa respectati doua principii simple:

1. Culoarea nu ar trebui sa reprezinte singura cale de transmitere a informatiilor.

Daca folositi culoare pentru a afisa, sa zicem, un status, ar trebui sa dublati si in alt mod informatia – dimensiuni, iconite sau comentarii de text. Iata exemple de statusuri pe Skype:

usability_testing.jpg


2. Contrast mare.

Un contrast mai mare contribuie la o mai buna vizibilitate a controalelor si textului chiar si pentru persoanele care nu pot sa discearna anumite combinatii de culori.

Aici este un instrument excelent pentru testarea site-urilor pentru a verifica accesibilitatea acestora pentru persoanele cu diverse tipuri de daltonism: Color Blind Web Page Filter.

Trebuie doar sa tastati un URL si sa selectati un filtru de culoare:

testare_accesibilitate_Contrast_mare.jpg


Atentie! Daca urmati linkul catre o alta pagina, aceasta se va deschide in vizualizare normala. Astfel, daca doriti sa testati mai multe pagini, introduceti adresa URL a fiecarei pagini.

Acest test simplu si rapid va va ajuta sa identificati cu usurinta problemele legate de accesibilitatea paginii de web.

Daca doriti sa reduceti numarul de teste, puteti folosi doar trei filtre: deuteranopia, protanopia si tritanopia. Acestea sunt cele mai dese tipuri de daltonism (cu exceptia viziunii monocromatice care este foarte rara). Persoanele cu alte forme de daltonism pot sa observe mai multe nuante, iar, in cazul in care, controalele dumneavoastra UI sunt suficient de vizibile cu aceste trei filtre, atunci ele se vor afisa corect si pentru ceilalti.

Victoria Slinyavchuk
Consultant on Software Testing

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.