Standarde Profesionale in IT. Partea 2

Standarde Profesionale in IT. Partea 2

Aceasta este a doua parte a articolului unde discutam despre standardele profesionale in industria IT.
6 Aug 2019 907
Aceasta este a doua parte a articolului unde discutam despre standardele profesionale in industria IT.

Si specialistii tehnici necesita astfel de standarde?

Nu este un secret ca acum profesionistii IT au educatia specifica industriei. Pentru a te dezvolta continuu dupa terminarea unei facultati ca sa poti ramane la curent cu schimbarile constante si rapide din industrie, ar trebui sa incepi existe o harta care sa arate unde este specialistul acum si unde trebuie sa fie in viitor. Sa ne uitam la zonele care necesita dezvoltare si directiile pe care initial nu ne-am concentrat. Evident, o astfel de dezvoltare nu implica intotdeauna un studiu aprofundat al limbajelor de programare, a unor noi frameworks, platforme sau development environments - multe lucruri care trebuie invatate se afla la intersectiile intre competente. Interactiunea cu utilizatorii, procesele, solutiile arhitecturale sau securitatea programelor sunt doar cateva exemple.

Standardele profesionale ar sa raspunda la intrebarea: Cei din management considera ca nu sunt inca pregatit pentru rolul de senior developer? Dar aceasta este o tema separata referitoare la evaluarea performantei, care este legata de standarde, dar nu se refera doar la ele.

Cu regret, desi au fost elaborate standarde pentru multe profesii IT, acestea nu sunt pe deplin utilizate. Exista numeroase motive pentru aceasta: necesitatea unei elaborari mai detaliate, costuri mari legate de aplicarea acestor standarde in fiecare companie, lipsa unor avantaje dovedite pe termen scurt.

cursuri_IT_programare.jpg


Cu toate acestea, putem sa folosim zonele care sunt corelate cu sarcina.

In cazul nostru, am dezvoltat un set de teste pentru ariile majore din IT, care ne permit sa obtinem o imagine impartiala a competentelor pentru fiecare specialist, echipa sau departament. Desigur, rezultatele acestor teste nu pot fi folosite separat - ele reprezinta o parte semnificativa a evaluarii angajatilor sau a planificarii planului de training. Testarea iti permite sa obtii (obiectiv si independent) o privire de ansamblu si o baza pentru comparatie-orizontala (intre profesionisti/departamente) si verticala (in timp).

Testele nu sunt simple (de exemplu, pentru un dezvoltator am putea sa avem unul sau doua teste care se refera la limbajele de programre, plus un test de cunostinte de baza legate de "dezvoltarea de software in general" - procese de dezvoltare, elementele de baza ale securitatii, algoritmii si subject domain. Sarcina devine mai dificila deoarece pozitii similare cu aceleasi denumiri din diferite companii pot implica competente destul de diferite.

Daca structura personalului si matricea de competente ar putea fi initial bazate pe un singur standard, atunci planificarea auditurilor, evaluarilor, testelor etc. ar fi mai putin costisitoare si consumatoare de timp.

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.