SAFe. Valori si beneficii

SAFe. Valori si beneficii

De fiecare data cand auzim o discutie despre procesul de Agile delivery, auzim discutandu-se si despre principii si valori. O parte din aceste valori pot sa fie vazute ca beneficii care sunt obtinute atunci cand implementarea framework-ului functioneaza si mai putin ca ceva ce este impus de la inceput din exterior.
5 Dec 2019 813
De fiecare data cand auzim o discutie despre procesul de Agile delivery, auzim discutandu-se si despre principii si valori. O parte din aceste valori pot sa fie vazute ca beneficii care sunt obtinute atunci cand implementarea framework-ului functioneaza si mai putin ca ceva ce este impus de la inceput din exterior.

Built-in quality

O abordare care vine la pachet cu o atentie constanta si investitii in mentinerea unei baze tehnice solide a solutiei. Acest lucru este obtinut prin implementarea Continuous Delivery Pipeline. Prin investitii in Technical Enablers. Prin adoptarea unei culturi DevOps si a practicilor XP precum code quality, pair working, refactoring, TDD si altele. Toate acestea sunt foarte importante in cadrul SAFe.

SAFe. Valori si beneficii.jpg

Lead times

Reducerea perioadei de timp intre primirea cerintei si implementarea acesteia este adanc inradacinata in fiecare dintre procesele si practicile SAFe. Este sprijinita spre exemplu de adoptarea ideii de “built-in quality”. De prioritizarea constanta a sarcinilor facute de Product Manager si Product Owner. Prin eliminarea intarzierilor din pipeline. Instrumentele folosite ajuta si ele la obtinerea celui mai fezabil lead time pentru organizatie - Kanban boards, agile metrics sau ceremonii.

Continuous flow

O implementare functionala a Continuous Delivery Pipeline garanteaza un flow de valoare predictibil si constant care reduce o mare parte din presiunea primita din partea clientilor in ceea ce priveste scope-ul proiectului si datele de livrare. Acest flow este monitorizat si masurat constant si orice elemente cu impact negativ vor fi eliminate agresiv.

Optimum economic output

Este important ca framework-ul de luare a deciziilor sa fie definit si disponibil pentru toti. La fel si descentralizarea majoritatii deciziilor precum si procesul de prioritizare continua la fiecare nivel – de la Epics la User Stories. Toate aceste lucruri asigura in marea majoritate a timpului un rezultat optim.

Tehnica de prioritizare recomandata se numeste WSJF (weighted shortest job first) si foloseste ca factor principal de decizie Cost of Delay. Spre deosebire de prioritizarea bazata pe sunken costs, highest paid person, the loudest person sau alti factori. O schimbare majora este trecerea de la modul traditional de a face contabilitate la ceea se numeste „innovation accounting” – se bazeaza pe indicatori care privesc spre viitor si incearca sa prezica rezultatele economice ale inovatiilor care se intampla in prezent.

Transparenta si aliniere

Transparenta este sprijinita din ambele directii, de la business inspre echipe si invers. Toate acestea prin intermediul mentalitatii, practicilor si proceselor. Totul se comunica deschis. Toate lucrurile pot sa fie discutate. Toate opiniile divergente sunt incurajate. Acest lucru asigura faptul ca directia, viziunea, roadmap-ul si strategia sunt clare pentru toti si ca nu exista o scuza atunci cand oamenii nu se aliniaza.

Vrei sa adopti SAFe in organizatia ta? Descopera cursurile noastre.


Iulian Velea
Certified SAFe® Program Consultant (SPC4)

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.