SAFe. Angajament si motivatie

SAFe. Angajament si motivatie

Punand factorul financiar deoparte, sunt 3 elemente cheie care contribuie la angajamentul si motivatia unui angajat. Acest lucru nu inseamna ca factorul financiar nu este unul care motiveaza. Insa fiecare element functioneaza diferit si ar trebui implementat concomitent.
9 Dec 2019 1007
Punand factorul financiar deoparte, sunt 3 elemente cheie care contribuie la angajamentul si motivatia unui angajat:

  • Existenta unui scop – idea de a livra valoare clientilor si societatii
  • Oportunitatea de a deveni expert in domeniul in care activeaza – element care poate sa fie atins prin emergent architecture, designul prin colaborare al solutiei, abilitatea de a inova in continuu si altele
  • Autonomie si abilitatea de a-si controla propriul mediu – toti membrii echipei definesc, testeaza si livreaza impreuna. Acestia definesc planul si isi iau angajmentul fata de indeplinirea lui. O mare parte din decizii sunt descentralizate si le permita acestora sa foloseasca informatii relevante si actuale

Acest lucru nu inseamna ca factorul financiar nu este unul care motiveaza. Insa fiecare element functioneaza diferit si ar trebui implementat concomitent.

SAFe. Angajament si motivatie .jpg

Continuous improvement


Acest lucru este obtinut datorita faptului ca la fiecare nivel, incepand cu membrii echipei si pana la nivel de Large Solution sau Portfolio, fiecare urmareste ciclul Deming (Plan-Do-Check-Adjust). Fiecare item actionabil care a fost identificat in cadrul pasului de check-up ar trebui sa fie prioritizat in backlog-ul corespunzator al fiecarui layer si implementat.

SAFe a generat aceste principii si practici din Lean, Agile si System Thinking. Toate trei pun pret pe aceleasi idei legate de optimizare, eliminarea risipei, invatare constanta si altele. Orientarea pe implementarea si modelarea celor 9 principii SAFe mentine activitatile de imbunatatire a acestuia.

Un pas inainte este facut prin inlocuirea „Continuous improvement” cu „Relentless improvement”. Acest lucru inseamna ca organizatia ar trebui sa traiasca cu un „constant sense of danger” care sa ii motiveze sa anticipeze lucrurile care ar putea sa nu mearga bine in viitor si sa actioneze proactiv si nu reactiv in rezolvarea acestora.

Ceremoniile formale scot in evidenta si sprijina idea de imbunatatire. Putem sa aducem in discutie Retrospectives dar si mai relevante sunt evenimentele Inspect&Adapt unde fiecare membru are ocazia de a contribui la cresterea eficientei ART. Rolurile de SM, RTE si STE (Solution Train Engineer) au o componenta puternica legata de initiativele de imbunatatire.

La nivelul de Portfolio, LPM-ul ghideaza toate initiativele de imbunatatire a sistemului in colaborare cu un grup de experti Agile grupati sub numele de Lean Agile Center of Excellence precum si cu comunitatile RTE si SM. Pentru fiecare layer, SAFe recomanda prezenta consultantilor SAFe – oameni care sa ajute organizatia sa implementeze acest framework.

Legat de calitatea produselor livrate, folosirea metricilor is instrumentelor de masurare sau analiza statica si dinamica a implementarii va ajuta la eforturile facute de companie pentru a o imbunatatii.

Vrei sa adopti SAFe in organizatia ta? Descopera cursurile noastre.Iulian Velea
Certified SAFe® Program Consultant (SPC4)

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.