ReactNative

ReactNative

In acest articol vrem sa discutam despre evolutia Enterprise. De obicei, articolele mele sunt dedicate evolutiei mobilelor dar acesta este dedicat evolutiei MobileEnterprise.
6 Jun 2018 1501
In acest articol vrem sa discutam despre evolutia Enterprise. De obicei, articolele mele sunt dedicate evolutiei mobilelor dar acesta este dedicat evolutiei MobileEnterprise. Cred ca cea mai buna solutie Enterprise pentru mobile este ReactNative. Vorbind in general, este totul. Daca doriti, puteti opta sa va opriti acum din lectura acestui articol:)

Dar, stati o secunda, lasati-ma sa va spun de ce ReactNative este atat de bun.

O abordare universala

ReactNative se bazeaza pe ReactJS si pe JavaScript, ceea ce inseamna ca pot folosi limbajul si dezvoltatori cu experienta in ReactJS. Este important sa se retina ca, odata ce ai invatat sa scrii coduri in ReactNative pentru iOS, ar trebui sa fie usor sa scrii o aplicatie Android. In cazul unei evolutii normale, trebuie sa inveti Swift/Objective-C pentru iOS si Kotlin/Java pentru Android. ReactNative este JS, si foloseste aceleasi principii in construirea unei aplicatii ca ReactJS, cu exceptia unor aspecte specifice platformei. Se invata o data, se scrie oriunde.

O componenta de arhitectura

Internetul este plin de articole despre Model-View-Presenter, Model-View-ViewModel, Model-View-WhatEverPattern, VIPER, CleanArchitecture. Dar nici iOS si nici Android nu ofera posibilitatea de a separa codul in conformitate cu oricare dintre paradigmele mentionate anterior; toate aceste componente si separarea lor trebuie sa se realizeze folosind biblioteci sau de catre tine insuti.

Cu ReactNative, avem o separare specifica in View Components (Vizualizare Componente) si in Redux. Ca urmare, avem totul separat pe paliere diferite. Este foarte usor sa se testeze un astfel de cod:

  • Aici aveti View (Vizualizare) – folositi-l si testati-l
  • Aici aveti reductoarele – sunt doar functii; este o placere sa le testezi
  • Aici aveti un model de date

ReactNative provoaca un cod foarte bine structurat. Programatorul are de-a face cu componente care pot fi scrise, testate si utilizate cu usurinta. Ei bine, trisez un pic. Sunt Componente de Arhitectura pentru Android (Architecture Components), dar suntem deja in 2017, un pic cam tarziu...

Viteza de dezvoltare si pluginurile

Atunci cand se dezvolta o aplicatie in ReactNative, dezvoltatorii nu trebuie sa mai astepte prea mult pentru o repozitionare – redarea schimbarilor se produce aproape instantaneu. De asemenea, este foarte bine ca se poate stiliza o aplicatie folosind tabelele CSS, care va permit stilizarea rapida a UI.

In dezvoltarea ReactNative, aplicatia se poate folosi si extinde prin pluginuri si se pot adauga functii scrise cu instrumente native, de exemplu, o harta, nu prin WebView, ci cu prezentare integral cu busola, miscari de zoom, etc.

Viteza de lucru

Viteza de lucru este mai mare decat cea a aplicatiilor scrise cu Ionic sau Sencha, deoarece nu se lucreaza cu WebView. ReactNative foloseste un plugin care ofera dispozitive native pentru fiecare platforma. Rezultatul este ca utilizatorul foloseste elemente UI native.

ReactNative_dezvoltare_programare.jpg


De ce Enterprise

Acum, multe companii au nevoie urgent de aplicatii pe mobil. ReactNative reprezinta una dintre caile de dezvoltare a aplicatiilor de intreprindere, permitandu-va sa construiti aplicatii prin reutilizarea unei baze de cod in aplicatiile pentru Android si iOS. Reprezinta un avantaj evident pentru dezvoltarea rapida a aplicatiilor si fara comenzi separate pentru fiecare platforma.

La factorii de mai sus, putem adauga capacitatea de a se utiliza biblioteci JS deja existente, ceea ce face din ReactNative o solutie de top. Se intelege ce vreau sa spun – este grozav atunci cand se poate folosi o singura biblioteca atat pentru Android, cat si pentru iOS.

Stai putin, Ivan. Ce este cu toate acele culori stralucitoare de vara? Culorile sunt chiar in ReactNative – odata ce ai inceput sa dezvolti cu ReactNative, nu vei mai vrea niciodata sa revii la instrumentele native, in segmentele de sarcini legate de enterprise, bineinteles, ca sa nu mai spun de jocurile 3D.

P.S. Bineinteles, ReactNative nu este un glont de argint, dar, pentru un segment mai mare de aplicatii de intreprindere, poate fi un instrument excelent pentru testarea unei ipoteze si pentru crearea cat mai rapida a primelor versiuni de aplicatie.

Multumesc si bucurati-va de aplicatiile pe care le veti dezvolta!

Ivan Alyakskin 
Software Consultant

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.