Planificarea personala cu Agile. Definirea Sarcinilor si Atingerea Obiectivelor

Planificarea personala cu Agile. Definirea Sarcinilor si Atingerea Obiectivelor

Am discutat deja in articolul anterior cum putem sa dezvoltam o lista cu obiectivele noastre si de ce este necesar sa facem asta. Acum hai sa vedem ce trebuie sa mai facem cu aceasta lista. In primul rand trebuie sa constientizam faptul ca nu putem pur si simplu sa incepem sa lucram cu o lista atat de mare de obiective, trecand de la indeplinirea unui obiectiv la altul.
10 Oct 2017 2392
De ce este important sa clasificam si sa facem distinctii intre obiective?

Am discutat deja in articolul anterior cum putem sa dezvoltam o lista cu obiectivele noastre si de ce este necesar sa facem asta. Acum hai sa vedem ce trebuie sa mai facem cu aceasta lista. In primul rand trebuie sa constientizam faptul ca nu putem pur si simplu sa incepem sa lucram cu o lista atat de mare de obiective, trecand de la indeplinirea unui obiectiv la altul. Mai ales daca ati folosit diferite metode pentru a identifica obiectivele ajungand astfel la o lista destul de eclectica. Fiecare item din plan trebuie si este normal sa fie diferit unul de celalalt.

In primul rand, desi toate obiectivele reflecta aspiratiile tale, abordarile pe care le poti avea in atingerea lor pot sa fie foarte diverse. Intr-o anumita situatie, poate trebuie sa atingi un obiectiv important dar doar o data; in alte situatii poate vrei sa iti schimbi perspectiva asupra vietii sau sa iti dezvolti un nou obicei.

In al doilea rand obiectivele pot sa fie diferite in termeni de impact si ambitie si implicit fiecare va necesita un anumit set de actiuni. Pentru anumite obiective sau aspiratii poate sa nu existe un roadmap ci doar o directie generala in care sa ne indreptam.

Astfel putem sa impartim lista in doua categorii – obiective care trebuie atinse doar o data si anumite evenimente care trebuie sa se intample cu regularitate. Si bineinteles ca va trebui sa lucram diferit in functie de categoria in care intra obiectivul. Avand in vedere acest lucru cea mai buna solutie este descompunerea lor in sarcini si etape.

algoritm-transformarea-listei-de-obiective-in-sarcini-si-obiceiuri.png


Un algoritm pentru transformarea listei de obiective in sarcini si obiceiuri

Pentru a transforma o lista de obiective generale intr-un instrument util si functional trebuie sa urmam pasii de mai jos:

1. Imparte lista in 2 grupe:
  • Acele obiective care implica obtinerea unui rezultat important – hai sa le numim simplu “OBIECTIVE”
  • Acele obiective care implica obtinerea unui rezultat sau efect permanent – sa le numim “ABILITATI”
2. Descompune aceste obiective si abilitati intr-o serie de sarcini si etape usor pentru a atinge obiectivul sau pentru a dezvolta abilitatea. Obiectivele trebuie sa fie impartite in sarcini si abilitatile in obiceiuri. Lucrati la un roadmap pentru fiecare dintre ele.

3. Construiti o structura comuna, un mind map pentru obiective si abilitati impreuna cu ce trebuie sa faceti pentru a le atinge.

backlog-obiective-personale.PNG


Pasul 1. Clasificare. Obiective si Abilitati

Grupa 1 – Obiective. Pentru a obtine un rezultat final.

  • Sunt milestones / aspiratii care trebuie sa fie realizate o data. In momentul in care rezultatul este obtinut, acel obiectiv este indeplinit si finalizat. Apoi putem sa trecem la urmatorul.
  • Pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie de fapt sa implementezi un anumit proiect care are anumite conditii. Cele mai simple exemple pentru un asemenea obiectiv sunt: sa economisim o anumita suma de bani, sa vizitam o anumita tara, sa obtinem o promovare etc.
  • Cuvantul “Obiective” o sa se refere la aceasta categorie chiar daca si categoria a doua le include. Dar obiectivele din a doua categorie sunt un pic diferite.

Grupa 2 – Abilitati si competente. Scopul lor este sa obtine un efect continuu.

  • Puteti sa aveti urmatorea abordare pornind de la urmatorul exemplu. Sa presupunem ca vreti sa aveti un stil de viata mai sanatos. Este un obiectiv decent dar nu exista un punct unde va puteti opri din asta. Aici, spre deosebire de prima grupa, obiectivul este un proces, un stil de viata sau un set de activitati.
  • Pentru a atinge si mentine un anumit stil de viata, trebuie sa il transformati intr-un obiectiv. Sau ca sa fim mai exacti trebuie sa continuati sa achizitonati mai multe obiceiuri mai mici pentru a forma acest stil de viata sau competenta pe care o doriti.
  • Aceast grupa este orientata in principal pe dezvoltare continua si pe imbunatatire.

In aceasta etapa pur si simplu marcam obiectivul in backlog spunand daca este “Obiectiv” sau “Abilitate”
In cea de-a doua parte a articolului vom discuta despre descompunerea obiectivului in sarcini si actiuni.

Pavel Novikov 
Program Manager

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.