Planificarea personala cu Agile. Definirea Sarcinilor si Atingerea Obiectivelor 2

Planificarea personala cu Agile. Definirea Sarcinilor si Atingerea Obiectivelor 2

In prima parte a acestui articol am discutat despre obiective si cum sa le impartim pe baza a ce vrem – atingerea unui anumit scop sau obtinerea unui rezultat / efect permanent. Acum ne vom uita la descompunerea obiectivelor.
8 Dec 2017 1905
In prima parte a acestui articol am discutat despre obiective si cum sa le impartim pe baza a ce vrem – atingerea unui anumit scop sau obtinerea unui rezultat / efect permanent. Acum ne vom uita la descompunerea obiectivelor.

Pasul 2. Descompunerea obiectivelor

Hai sa ne uitam un pic la cum putem sa lucram eficient cu obiectivele. Principala idee cand vine vorba de descompunere este sa stabilim pentru fiecare “obiectiv” un set specific de actiuni si sarcini si pentru fiecare “abilitate” un set de obiceiuri.

Din punctul meu de vedere cel mai eficient mod prin care putem face asta este sa folosim un instrument Agile precum Impact Mapping. In cadrul domeniului IT aceasta tehnica iti permite sa construiesti si sa vizualizezi mai usor relatia de dependenta dintre diferite elemente, conditiile acestora si pasii care sunt necesari pentru a livra obiectivul de business legat de un anumit produs software care se afla in dezvoltare. Acelasi lucru trebuie sa il facem si cand vine vorba de obiectivele personale si anume sa construim o structura care sa arate legaturile si relatia de dependenta, stabilirea pasilor principali si construirea unei scheme legate de cum sa facem tranzitia de la obiective la sarcini specifice. Mai mult decat atat, in cadrul Impact Mapping putem sa folosim mind maps pentru a vedea imaginea de ansamblu.

Metoda clasica de Impact Mapping ofera urmatoarea secventa de intrebari pe care trebuie sa ti le pui: De ce – Cine – Cum – Ce. Dar pentru planificarea Agile in ceea ce priveste dezvoltarea personala si dezvoltarea unui mind map va sugerez urmatoarea secventa de intrebari: Unde – Cum – Ce. Functioneaza la fel de bine pentru ambele categorii de obiective pe care le-am definit in prima parte a articolului: pentru “obiective” care trebuie atinse doar o data si pentru “abilitati” permanente.

Unde?
  • In primul rand pentru fiecare obiectiv punem urmatoarea intrebare: “UNDE ar trebui facute schimbarile?”. In ce parte a vietii tale ar trebui sa incepi sa actionezi pentru a atinge obiectivul sau a dezvolta o abilitate?
  • Aici este important sa evidentiem toate modalitatile prin care am putea sa atingem obiectivul, deoarece acesta s-ar putea sa fie legat de mai multe arii din viata ta.

Cum?
  • Urmatorul pas este sa ne intrebam: “CUM pot sa ating acest obiectiv?”. Mai exact in ce fel poti sa atingi obiectivul sau sa iti dezvolti abilitatea?
  • Aici stabilim un anumit set de abordari si optiuni pentru a atinge obiectivul pentru fiecare arie a vietii tale de care obiectivul este legat.

Ce?
  • Si in final trebuie sa te intrebi: “CE ar trebui facut?”. Ce mai exact ar trebui sa facem si ce provocari trebuie sa rezolvam pentru a atinge rezultatul dorit?
  • Acest pas ne ajuta sa stabilim actiunile pe care trebuie sa le facem.

Exemple de descompunere

1. Descompunere pentru obiective one-time.

In acest caz haideti sa alegem un exemplu din sfera financiara – sunt destul de simple si evidente. Sa presupunem ca vrem sa ne dublam economiile (sau ca vrem sa le crestem cu un anumit procent in urmatorul an.

agile-life-planning-descompunere-obiective.PNG


2. Descompunere pentru abilitati.

Sa zicem ca ai un obiectiv optimist dar destul de vag si anume sa iti cresti nivelul de energie.

agile-life-planning-descompunere-abilitati.PNG


Dupa ce am facut un asemenea exercitiu pentru fiecare obiectiv, putem sa intelegem mai usor ce se afla de fapt in spatele lui precum si strategiile pe care le avem la dispozitie pentru a-l atinge. Atunci cand facem Impact Mapping pentru obiectivele personale, putem apoi sa renuntam la o parte din ele mult mai usor sau sa descoperim modalitati noi de implementare pentru altele. Cel mai important lucru este ca obtinem un element vizual (un road map) care sa ne ghideze. Astfel ne este mai usor mental sa facem tranzitia de la general la specific, de la obiective la sarcini.

Pasul 3. Vizualizarea modelului legat de abilitati si obiective

Si cateva cuvinte despre structurarea eficienta a obiceiurilor, obiectivelor si sarcinilor generate in etapele anterioare. Pentru vizualizarea si lucrul cu mind map, va recomand MindManager. Este un instrument excelent pentru dezvoltarea de mind maps si poate sa fie integrat cu usurinta cu alte programe, permitandu-ne sa transformam un mind map intr-un plan de proiect, sa stabilim sarcini in calendar si asa mai departe. Dincolo de asta este foarte intuitiv si usor de folosit. Spre exemplu poti sa pui markeri, tags sau filtre pentru a putea sa vizualizezi doar un anumit set de obiective.

agile-life-planning-mind-map.PNG


Puteti sa construiti un goal map folosind MindManager dupa cum urmeaza:

  • Dezvoltati trei categorii: obiective, obiceiuri si nedefinit
  • Impartiti grupul “obiective” in sub sectiuni pentru diferite arii din viata voastra. Apoi mutati in fiecare sectiune sarcinile definite de voi cand ati descompus obiectivul.
  • Impartiti grupul “abilitati” in 2 parti: actiuni regulate si comportamente. In fiecare sectiune includeti obiceiurile definite cand ati descompus obiectivul care tin de anumite actiuni regulate care trebuie sa devina parte din comportamentul vostru permanent.

De ce aveti nevoie de toate aceste lucruri si ce mai urmeaza?

Primele doua etape din Agile Life Planning tin de transformarea listei voastre de obiective si sarcini intr-un format cu care se lucreaza usor. In etapa anterioara, am transferat toate obiectivele si aspiratiile noastre pe o sursa externa. In etapa 2 am aranjat obiectivele noastre, le-am pus intr-o singura structura – un mind map si pentru fiecare obiectiv am stabilit un set de sarcini si actiuni pentru a le atinge. Am trecut prin etapele de pregatire si acum avem toate lucrurile de care avem nevoie pentru a incepe sa planificam sarcini pe care sa le facem regulat pentru a ne atinge obiectivele.

Urmatorul articol legat de Agile Life Planning va acoperi actualizarea mind map-ului, planificarea regulata a actitivitatilor si analiza rezultatelor. De fapt toate aceste etape functioneaza in paralel si ai nevoie de ele pentru a lucra zilnic pe sarcini si obiceiuri pentru a controla in mod eficient performanta.

Pavel Novikov
Program Manager

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.