Marc Aureliu despre cum sa implementam Scrum

Marc Aureliu despre cum sa implementam Scrum

In calitate de Agile coach, ajut organizatiile sa-si imbunatateasca modul de gandire si de lucru pe bazape mentalitatii, valorilor si principiilor Agile. Astfel ca o parte din activitatile mele includ facilitarea de cursuri pe zona Agile si Scrum.
3 Apr 2019 1238
In calitate de Agile coach, ajut organizatiile sa-si imbunatateasca modul de gandire si de lucru pe bazape mentalitatii, valorilor si principiilor Agile. Astfel ca o parte din activitatile mele includ facilitarea de cursuri pe zona Agile si Scrum. Discut cu participantii despre valorile si principiile Agile, ce este Scrum si ce nu este, despre mentalitatea Growth, organizatiile bazate pe echipe, colaborarea, feedback-ul frecvent din partea clientilor clientilor si maximizarea valorii oferite clientilor clientilor. Cand vine vorba de companiile mari, de obicei primesc aceeasi reactie legata de Agile si Scrum. Preocuparile lor pot fi rezumate sub forma de "nu va functiona niciodata aici”:

  • Avem nevoie de echipe colocate/cross-functionale/ care se organizeaza singure asa ca nu va functiona aici
  • Nu putem lansa fiecare Sprint din cauza reglementarilor, deci nu va functiona aici
  • Avem nevoie de o persoana din organizatie cu putere de luare a deciziilor care sa fie Product Owner, dar o astfel de persoana trebuie sa fie din zona de top management, deci nu va functiona aici

Este o idee destul de comuna ca, pentru a face Scrum (si pentru a fi Agile, in general), trebuie sa schimbi organizatia astfel incat sa fie perfect Agile si procesele sale sa fie 100% conforme cu ghidul Scrum. Cine nu ar dori sa aiba toate lucrurile din zona Agile deja existente si puse la punct: echipa co-localizata, autonomie si auto-organizare, continuous deployment, bugetare Agile si multe altele. Problema cu acest punct de vedere este ca adesea este prea greu sa se faca o schimbare atat de rapida. Asa ca de cele mai multe ori abordarea aceasta demotiveaza si duce la atitudinea "nu va functiona niciodata aici”.

coach agile implementare scrum.jpg


  1. Dar discutam cu adevarat aici de un mod de gandire de tipul totul sau nimic?
  2. Trebuie sa fim cu adevarat 100% perfecti?

Studiez (si practic) Stoicismul, in parte deoarece consider ca este o filozofie a vietii care mi se potriveste cel mai bine (cel putin dintre cele pe care le cunosc). Si partial pentru ca este o filozofie foarte practica si m-a ajutat (si continua sa ma ajute) sa imi imbunatatesc viata personala, relatiile de familie si munca mea. Unul dintre cele mai bune sfaturi despre adoptarea Scrum (si orice schimbare in general) l-am primit de la Marc Aureliu, care a fost un imparat roman care a trait acum aproximativ 2000 de ani si a scris un jurnal care a fost ulterior publicat si a devenit o carte provocatoare inspirationala pentru multe generatii de ganditori. Iata ce a scris el in volumul 8 paragraful 32:

You have to assemble your life — action by action. And be satisfied if each one achieves its goal, as far as it can. No one can keep that from happening.

  • Dar exista obstacole externe…

Not to behaving with justice, self-control and good sense.

  • Ei bine, poate pentru actiuni mult mai concrete.

But if you accept the obstacle and work with what you’re given, an alternative will present itself — another piece of what you’re trying to assemble. Action by action.

Aceasta este o abordare a schimbarii organizationale in care cred. Trebuie sa stii care este viziunea ta. In ceea ce priveste Scrum, viziunea pe care o vizezi este descrisa in Ghidul Scrum. Odata ce iti definesti viziunea, cel mai bine este sa incerci sa faci un pas posibil spre aceasta viziune. Fa un pas — cel care este posibil. Apoi observa. Probabil vei deschide noi oportunitati de actiune. Aliniaza-te cu viziunea ta si fa urmatorul pas — cel care este posibil cu ceea ce ai. Repeta. Iar si iar. Actiune cu actiune. Fa o schimbare. Cu pasi marunti. Analizeaza si adapteaza. Ceea ce este important este sa continui sa te misti.

Nu lansezi fiecare Sprint? Dar ai redus release cycle de la 18 luni la 4 luni. Nu ai o echipa cu cross-functionala? Insa testerii tai au inceput sa vorbeasca cu dezvoltatorii mai degraba decat sa-si transmita reciproc documentatia. Echipa ta nu este 100% auto-organizata? Dar ai cazut de acord cu managerul tau ca in anumite domenii echipa ta are autoritate deplina, si nu este nevoie sa ceara alte interventii chiar si pentru cea mai mica decizie. Deci, oamenii spun ca nu faci Scrum? Scopul nu este acela de a "face Scrum" per se, ci de a maximiza valoarea. Gandeste-te mereu la ghidul Scrum si continua sa te misti.

S-ar putea sa nu ajungeti niciodata la ideal, dar ceea ce este minunat in ideea de imbunatatire continua este ca exista intotdeauna ceva pe care-l poti face un pic mai bine. Deci stapaneste arta posibilului si schimba-te pentru totdeauna. Actiune cu actiune.

Esti interesat de zona Agile? Descopera cursurile noastre.

Sergey Makarkin
Chief Program Manager


Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.