Managementul obiectivelor personale cu Agile

Managementul obiectivelor personale cu Agile

Agile nu este doar un cuvant la moda sau un set de principii de dezvoltare software. Din punctul meu de vedere Agile ofera, printre altele, si un set util de instrumente prin care sa ne imbunatatim obiectivele personale, dezvoltarea personala si succesul nostru.
25 Jan 2018 3539
Agile nu este doar un cuvant la moda sau un set de principii de dezvoltare software. Din punctul meu de vedere Agile ofera, printre altele, si un set util de instrumente prin care sa ne imbunatatim obiectivele personale, dezvoltarea personala si succesul nostru.

Agile-Life-Planning.pngAgile se concentreaza pe dezvoltarea de software, nu orice fel de software ci unul care chiar sa satisfaca nevoile clientilor. Conceptul de Agile nu este orientat pe a dezvolta ceva planificat de care nu mai are nevoie nimeni. Din contra, principalele abordari folosite in procesele agile sunt orientate spre o clarificare constanta a prioritatilor, obtinerea de feedback si comentarii precum si imbunatatirea continua a procesului de dezvoltare si a produsului final.

Acelasi lucru este important si cand vine vorba de planificarea personala – stabilirea si atingerea obiectivelor. Lumea din jurul nostru se schimba constant si ca atare avem nevoie de anumite metode mai flexibilie pentru a lucra la dezvoltarea noastra personala. Avem nevoie de abordari care sa ne permita sa raspundem rapid la prioritati, circumstante sau limitari care se schimba. Planificarea Agile te va ajuta sa ai mereu o perspectiva clara a obiectivelor tale actuale si sa iti adaptezi rapid actiunile prin care sa iti atingi obiectivele chiar daca ceva s-a schimbat.

In acest articol as vrea sa imi impartasesc propriile concepte legate de stabilirea obiectivelor, planificarea actiunilor si obtinrea de rezultate prin intermediul tehnicilor Agile. Aceasta abordare inseamna aplicarea celor mai bune si eficiente principii, instrumente si practici din IT in viata personala. Eu o numesc Agile Life Planning. Vom discuta despre aceasta filosofie pe indelete intr-o serie de articole viitoare unde vom trece in revista toate etapele din procesul de management al obiectivelor, de la definirea lor pana la analiza realizarilor si corectarea unor eventuale derapaje. In cadrul acestui articol vom discuta despre ideile si principiile cheie din Agile Life Planning.

Agile pentru IT

Din moment ce Agile este un concept care include o arie larga de procese de dezvoltare, care sunt practice si se concentreaza pe managementul obiectivelor ne vom uita la metode si instrumente (spre exemplu Grooming, Decomposition, Prioritization, Estimation) ale metodologiilor precum Scrum, Kanban sau Lean.

Primul lucru pe care il vom face este sa ne uitam la valorile si principiile Agile care sunt folosite in IT. Nu voi reproduce toate cele 12 principii; le puteti gasi la The Agile Manifesto. Dar as vrea sa va readuc aminte de principalele valori ale Agile in dezvoltarea de software. Sunt doar patru:
 1. Indivizii si interactiunea inaintea proceselor si uneltelor
 2. Software functional inaintea documentatiei vaste
 3. Colaborarea cu clientul inaintea negocierii contractuale
 4. Receptivitatea la schimbare inaintea urmaririi unui plan

Principii-agile-dezvoltare-personala.jpgPentru a rezuma, putem sa vedem ca Agile in software development se concentreaza pe un produs de actualitate si curent, pe obtinerea si folosirea de feedback, pe incurajarea comunicarii si motivarea participantilor la proces. Agilitatea inseamna si o optimizare continua a proceselor, folosirea si combinarea diferitelor instrument precum si coeziunea echipei.

Haideti sa ne uitam la cum putem sa aplicam aceste principii si valori din software development in managementul obiectivelor personale.

Principiile Agile pentru Planificarea Personala

In analogie cu Manifestul Agile propun un Manifest Agile Personal:

Cele trei valori ale Agile Life Planning:

 1. Indeplinirea unui obiectiv corect versus indeplinirea unui obiectiv in modul corect
 2. Vointa de schimbare versus indeplinirea unui plan predefinit
 3. Actiuni care pot sa fie gresite dar prin care capatam experienta versus planificare fara cusur
Cele zece principii ale Agile Life Planning:

 1. Respecta-ti valorile indeplinind rapid si cu regularitate propriile tale obiective.
 2. Accepta faptul ca obiectivele se schimba, chiar daca apar mai tarziu in drumul tau spre un obiectiv anterior.
 3. Revizuieste frecvent obiectivele tale actuale si rezultatele intermediare
 4. O parte importanta in realizarea succesului este motivatia personala. Motivatie care tine de valori. Astfel obiectivele trebuie sa fie aliniate valorilor personale
 5. Nivelul de satisfactie obtinut prin indeplinirea obiectivelor este principala metoda de a masura succesul
 6. Pastreaza o anumita frecventa in procesul de planificare, indeplinirea a sarcinilor si analiza a rezultatelor
 7. Orice lucru care arata simplu functioneaza; tot ceea ce arata frumos functioneaza eficient
 8. Reducerea numarului de actiuni redundante si imbunatatirea continua a abilitatilor sunt esentiale
 9. Cele mai bune rezultate sunt obtinute prin organizare si munca la intreaga capacitate
 10. Alternarea si combinarea diferitelor metode si instrumente imbunatateste performanta

Aceasta lista de valori si principii trebuie sa functioneze ca niste criterii pentru managementul propriilor voastre obiective. Va vor ajuta sa luati propriile decizii si sa selectati cele mai bune optiuni.

Principalele-etape-ale-Agile-Life-Planning.jpgPrincipalele etape ale Agile Life Planning

Aici vom trece doar etapele de planificare si obiectivele pentru fiecare etapa. In urmatoarele articole vom descrie in detaliu pasii, abordarile si instrumentele Agile life Planning precum si un set de practici Agile care pot sa fie folosite la fiecare din etape.

Etapa 1. Definirea si stabilirea de obiective

Etapa 2. Detalierea obiectivelor si dezvoltarea unui roadmap prin intermediul caruia sa le atingi luand in considerare toate interdependentele si conditiile

Etape 3. Actualizarea regulata a listei de obiective, adaugarea de obiective noi, eliminarea altor obiective

Etapa 4. Planificarea de actiuni strategice si pe termen scurt in mod regulat

Etapa 5. Analizarea rezultatelor unei actiuni care a fost indeplinita precum si a realizarile tale. Apoi folosirea concluziilor pentru optimizarea performantei tale.

Pe de o parte Agile life Planning te ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra obiectivelor tale dar pe de alta parte te va ajuta sa te adaptezi mai usor la schimbari. Nevoia de schimbare a obiectivelor poate sa fie cauzata nu doar de factori externi dar si de schimbari la nivelul motivatiei tale, lucru absolut normal. De multe ori, pe masura ce te afli de mai mult timp pe drumul spre indeplinirea unui obiectiv, pe masura ce vezi mai multe oportunitati si detalii. Uneori obiectivul tau global devine doar o noua tinta in planul tau lunar. In astfel de situatii, Agile life Planning iti ofera o suita de instrumente si metode care sa te ajute sa iti continui procesul de dezvoltare chiar si atunci cand valorile tale se schimba.

Pavel Novikov
Program Manager

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.