Instrumente si piete financiare - partea 3

Instrumente si piete financiare - partea 3

Un alt mod de a imparti instrumentele financiare este in instrumente ale pietei spot (despre care am vorbit mai sus) si instrumente financiare derivate (IFD).
13 Sep 2016 3736
Un alt mod de a imparti instrumentele financiare este in instrumente ale pietei spot (despre care am vorbit in articolul anterior) si instrumente financiare derivate (IFD). Aceastea din urma, sunt instrumente al caror pret depinde de pretul unui activ suport – un instrument care se tranzactioneaza pe o piata spot. IFD-urile au scadenta.

Cele mai cunoscute tipuri de IFD sunt:

 • Contracte futures (sau contracte cu livrare la termen)
 • Contracte cu optiuni
Desigur, exista si instrumente derivate cu mod de functionare complex

Contracte Futures

Pentru aceste instrumente, activul suport poate fi:

 • un curs valutar
 • o marfa tranzactionabila cum ar fi: petrol, aur, cafea, grau, etc.
 • un indice de actiuni
 • un bond
 • un indice de rata de dobanda
De exemplu, daca avem un contract futures pe EUR/USD atunci cursul de schimb EUR/USD este activul suport. Contractele futures sunt tranzactionate prin burse si sunt standardizate. Ele sunt caracterizate prin:

 • orarul de tranzactionare
 • valoarea contractului
 • scadenta
 • pasul de tranzactionare
 • limita zilnica de variatie
 • metoda de livrare
 • calitatea marfii care trebuie livrata (in cazul contractelor pe marfuri)
 • marja necesara
Toate aceste detalii sunt stabilite de bursa prin care se tranzactioneaza si se regasesc in specificatiile contractelor – documente care sunt disponibile publicului larg pe site-ul bursei respective. Aceste detalii nu se pot modifica, iar jucatorii pot tranzactiona doar contracte cu scadente disponibile pe bursa respectiva.

Contractele futures au scadenta de la o luna pana la 5 ani. Foarte frecvent in pietele financiare este ciclul martie. Acesta presupune ca scadenta unui contract futures poate fi doar in lunile martie, iunie, septembrie si decembrie, de regula, a treia zi de vineri din luna respectiva.

Daca bursa isi asuma obligatia de a mentine tot timpul patru contracte disponibile in ciclul martie, acest lucru inseamna ca, atunci cand contractul cu scadenta in martie expira (ajunge la scadenta), in ziua lucratoare imediat urmatoare bursa va initia un nou contract cu scadenta in martie anul urmator.

Instrumente si piete financiare - partea 3.jpg


Pasul de tranzactionare se refera la variatia minim de pret. De exemplu, daca pasul de tranzactionare este 0.50, putem introduce preturi numai de forma 10.00, 10.50, 11.00, 11.50, 12.00, 12.50, etc. Sistemul electronic de tranzactionare nu va lasa niciun jucator sa introduca preturi de alta forma.

Limita zilnica de variatie se refera la procentul admis de variatie a pretului instrumentului respectiv fata de pretul de inchidere al zilei precedente. De exemplu, daca limita de variatie este ±15% si pretul anterior a fost 100, inseamna ca azi pretul poate varia intre 85 si 115.

Metoda de livrare este un detaliu extrem de important. Putem avea livrare fizica sau livrare in bani.

In cazul livrarii fizice, la scadenta contractului futures vanzatorul are obligatia sa livreze efectiv marfa respectiva, iar cumparatorul are obligatia de a plati marfa respectiva. Marfa care se livreaza trebuie sa respecte conditiile impuse de bursa.

In cazul livrarii in bani, vanzatorul contractului futures nu livreaza marfa, iar cumparatorul nu plateste banii. In schimb, exista un pret final de decontare stabilit conform specificatiilor contractului respectiv pe baza caruia partea care pierde plateste diferenta partii care castiga. Sa luam un exemplu extrem in care pe o bursa avem un singur cumparator si un singur vanzator care au tranzactionat un contract futures la pretul de 100$ cu scadenta 20 martie. Sa presupunem ca pretul final de decontare este 105$. Acesta va fi pretul la care cele doua pozitii se vor inchide:

 • cumparatorul va vinde la 105$ si va castiga 5$
 • vanzatorul va cumpara la 105$ si va pierde 5$
In cazul in care pretul final de decontare ar fi 95$, atunci cumparatorul ar pierde 5$ si vanzatorul ar castiga 5$. Retinem ca in cazul decontarii in bani, nu se livreaza activul suport, dar partea care pierde va plati diferenta partii care castiga.

O diferenta importanta intre instrumente financiare tranzactionate pe piata spot si cele derivate este modul in care sunt folositi banii din contul jucatorilor. Daca pe piata spot banii sunt folositi pentru a plati instrumentele cumparate, pe pietele de derivate banii sunt folositi drept garantie.

Foarte multi oameni se intreaba cum este posibil ca intr-o tranzactie futures o parte sa vanda ceva ce nu are. Ceea ce trebuie inteles este ca intr-o tranzactie futures (sau cu derivate, in general) partile implicate au obligatia de a vinde sau de a cumpara la scadenta instrumentului respectiv. Practic, la momentul tranzactiei, cele doua parti fac o promisiune: una ca va cumpara la scadenta, iar cealalta va vinde la scadenta. Pentru aceasta promisiune cele doua parti trebuie sa depuna o garantie, care se mai numeste colateral sau marja si care este stabilita de bursa. In cazul in care una din parti nu-si poate respecta promisiunea, brokerul va executa garantia.

Fiecare jucator trebuie sa depuna garantia inainte de a initia orice tranzactie. Partea care isi asuma obligatia de a cumpara la scadenta are o pozitie LONG, iar cea care isi asuma obligatia de a vinde la scadenta are o pozitie SHORT.

In fiecare zi brokerul analizeaza pozitiile jucatorilor prin compararea pretului de deschidere si pretul pietei din acel moment. Astfel, brokerul determina daca garantia din cont acopera pierderile. Acest proces se numeste marcare la piata. Daca in urma acestui proces, pierderea potentiala atinge un anumit nivel din garantie, brokerul amite apel in marja: solicita clientului sa depuna mai multi bani. In cazul in care clientul refuza, brokerul poate inchide toate pozitiile clientului.

In general, exista doua motive pentru care se tranzactioneaza contracte futures (sau derivate):

 • speculatie
 • hedging
Daca speculatia este mai usor de inteles, pentru operatiunile efectuate in scop de hedging sa luam un exemplu. Sa presupunem ca avem un fermier care va recolta grau in luna iulie si o fabrica de produse de panificatie. Pentru ca fermierul trebuie sa vanda grau, riscul lui este ca pretul graului sa scada. Pentru a se proteja, el initiaza pozitii short pe contractul futures pe grau.In schimb, pentru fabrica, riscul este ca pretul graului sa creasca. Pentru a se proteja, trebuie sa intieze pozitii long pe contractul futures pe grau.
Pentru ambele parti, aceasta este o operatiunie de hedging (acoperire de rsic). Practic, ambele parti isi vor bloca pretul de vanzare/cumparare al graului la pretul la care initiaza pozitiile futures.

Ar mai fi de adaugat ca pretul futures este aproape intotdeauna diferit de pretul activului suport tranzactionat pe spot, diferenta fiind aproape zero cand contractul futures mai are foarte putin timp pana la scadenta. Preturile futures reflecta strict asteptarile jucatorilor fata de pretul activului suport la scadenta:

 • jucatorii care cred ca pretul spot va creste pana la scadenta, cumpara contracte futures
 • jucatorii care cred ca pretul va scadea, vand contracte futures
Nu exista niciun algoritm care sa stea la baza preturilor futures.

Un tip aparte de instrument derivat este contractul forward. Acesta seamana cu contractul futures, dar:
 • detaliile contractului nu sunt standardizate 
 • se tranzactioneaza pe OTC (nu prin bursa), deci una dintre contraparti este banca
 • bancile care ofera posibiltatea de a tranzactiona contracte forward folosesc o formula matematica pentru a calcula pretul pe care il pot oferi
Cele mai multe contracte forward sunt pe cursurile valutare. Practic, cotractul forward este un acord intre doua parti prin care o parte are obligatia de a cumpara si cealalta de a vinde o suma intr-o valuta contra unei sume in alta valuta, la o data in viitor si la pret stabilit in prezent. Seamana cu contractul futures, dar:

 • sumele sunt stabilite de comun acord intre cele doua contraparti
 • se poate tranzactiona oricand banca este deshisa
 • nu exista pasi de cotare
 • nu exista scadente standard, se poate stabili orice scadenta mai mare de 3 zile
 • nu exista limita zilnica de variatie
Pentru contracte forward, banca solicita clientului sa depuna o garantie, iar procesul de marcare la piata este, de asemenea, obligatoriu.

Este de retinut ca pentru contractul forward bancile folosesc o formula matematica pentru a putea oferi preturi, iar detalii contractului sunt stabilite de cele doua parti.

Valentin Cioraneanu
Investment Banking Specialist

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.