Ghidul BABOK V3: Care sunt noutatile?

Ghidul BABOK V3: Care sunt noutatile?

Pe 30 Septembrie 2016 International Institute for Business Analysis (IIBA) a lansat noul program de certificare bazat pe ghidul BABOK Versiunea 3 (Business Analysis Body of Knowledge). Noua versiune a BABOK a aparut pentru prima oara in Aprilie 2015 si de-alungul timpului (pana pe 22 Septembrie) certificarile inca se mai puteau face pe baza vechiului ghid. Deci ce s-a schimbat?
3 Jan 2017 4702
Pe 30 Septembrie 2016 International Institute for Business Analysis (IIBA) a lansat noul program de certificare bazat pe ghidul BABOK Versiunea 3 (Business Analysis Body of Knowledge). Noua versiune a BABOK a aparut pentru prima oara in Aprilie 2015 si de-alungul timpului (pana pe 22 Septembrie) certificarile inca se mai puteau face pe baza vechiului ghid. Deci ce s-a schimbat?

In primul rand avem patru nivele de certificare:

IIBA_certifications.jpg


Sursa: http://www.iiba.org/Certification-Recognition/certification2016.aspx

Insa cerintele legate de cunostintele si abilitatile necesare pentru CCBA si CBAP au ramas la fel ca inainte. Dar pentru a fi admis la certificarea CBAP s-ar putea sa fie nevoie de mai multe Professional Development (PD) Hours – 35 PD in loc de 21, asa cum era inainte, si cum a ramas valabil pentru CCBA (conform informatiilor primite de la IIBA, dar care nu sunt inca confirmate pe site).

 Nivel  Experienta            Cunostinte si abilitati necesare
 ECBA  Putina sau deloc       Cunostinte si intelegerea business analysis si a ghidului BABOK® 
 CCBA   2-3 ani Cunostinte practice si competente de rezolvare a sarcinilor tipice de analiza de business. Recomanda actiuni in proiecte mici si usor de inteles. Adapteaza si aplica regulilele. 
 CBAP Peste 5 ani Cunostinte avansate. Ia actiuni pentru a rezolva sarcinile de business, inclusiv sarcini noi sau structurate incorect. Dezvolta reguli. 
 CBATL  Peste 10 ani Expert in business analysis, implicat activ in dezvoltarea de continut pe subiect.    

Deci prin ce schimbari a trecut ghidul BABOK intre versiunea 2 si 3? Chiar si la prima vedere versiunea numarul 3 arata ca schimbarile sunt semnificative: volumul este mult mai mare – peste 500 de pagini, fata de 300 pentru versiunea 2. Dar marimea nu este cel mai important aspect. Ceea ce este important este ca noua versiune pare mult mai matura: ofera un nou model conceptual de analiza de business, defineste clar diferitele arii de aplicare, ofera o lista complexa a competentelor de analiza de business si descrie mai multe tehnici.

Business Analysis Core Concept Model (BACCM) defineste 6 concepte cheie care formeaza o baza solida si bine structura a analizei de business:

  • Schimbare
  • Nevoie
  • Solutie
  • Stakeholder
  • Valoare
  • Context
Deoarece fiecare arie de cunostinte este descrisa ca o interactiune a unui grup de asemenea concepte, si BACCM ofera intreaga imagine a relatiei dintre ele. Astfel structura sarcinilor si actiunilor de analiza de business devine mai usor de inteles, este mai logica si interconectata.

Mai mult decat atat noua versiune ofera o analiza mult mai detaliata a conceptului de “Schimbare”. Schimbarea este definita ca o transformare controlata a organizatiei ca raspuns la anumite nevoi. De asemenea descrie si responsabilitatile analistului de business cu privire la definirea fezabilitatii schimbarilor si pregatirea organizatiei pentru aceste schimbari. Noul ghid BABOK ofera un grad mare de importanta pentru schimbare deoarece defineste si analiza de business ca o practica care ajuta organizatia sa se schimbe (spre deosebire de versiunea 2 a BABOK unde analiza de business are rolul de a ajuta organizatia sa isi atinga obiectivele).

Pentru implementarea cu succes a schimbarilor, versiunea 3 a ghidului BABOK extinde responsabilitatile analistului de business (inainte centrate pe cerinte) si la design-ul solutiei. Acest lucru este conform cu proiectele reale unde analistul de business poate sa actioneze ca un designer al solutiei sau a unei parti a acesteia (spre exemplu design-ul proceselor de business, structura organizatiei, politici etc.) sau poate sa ia parte la intregul procesul de design.

Definitia unei cerinte s-a schimbat si ea. Ultimul ghid BABOK defineste cerinta ca o reprezentare a nevoii clientului bazata pe intelegerea valorii reale pe care aceasta nevoie o poate aduce clientului.

O alta inovatie interesanta in versiunea 3 a ghidului este descrierea perspectivelor – abordari diferite de business analysis la diferite subiecte si tipuri de proiecte, precum Agile development, tehnologia informatiei, arhitectura de business, business intelligence, business process management. Aceste abordari specializate de business analysis pot sa ii ajute pe cei aflati la inceput de drum in acest domeniu sa practice mai usor rolul de BA, in timp ce persoanele cu mai multa experienta pot sa foloseasca aceste perspective ca o harta sau o lista de verificare. Versiunea trecuta a BABOK presupunea ca un analist de business avea legatura cu un proiect IT intr-un fel sau altul.

Plus ca noul ghid ofera o lista revizuita si mult mai substantiala de tehnici recomandate: sunt in jur de 12 tehnici noi, plus o parte din tehnicile din versiunea 2 care au fost schimbate.

Trebuie sa luam in considerare faptul ca aceste schimbari au aparut si vor continua sa apara in ghidul BABOK nu intamplator ci ca o consecinta logica a practicilor si trend-urilor acceptate in analiza de business. IIBA planuieste sa actualizeze ghidul la fiecare 3-5 ani pentru a se asigura ca ramane in continuare practic. Atunci cand dezvolta fiecare versiune a ghidului, IIBA se bazeaza pe experienta si expertiza unei comunitati mari de profesionisti care discuta continutul BABOK si sugereaza schimbari si completari la ghid.

Structura ariilor de cunostinte mentionate mai sus a fost si ea schimbata – unele din ele au acum un nume diferit si continut diferit, si altele noi au fost introduse. Evident ca acest lucru a dus la anumite schimbari in structura cursurilor BABOK. Tabelul de mai jos compara cursurile pe care Luxoft Training le-a schimbat sau urmeaza sa le schimbe conform noului ghid si proces de certificare.

 Subiect    BABOK v.2 Curs         BABOK v.3 Curs        Durata, ore
Introduction to BA      ---      REQ-050      8
 Business Analysis Planning and Monitoring      REQ-021      REQ-051      8
 Elicitation and Collaboration      REQ-040      REQ-052      16
 Requirements Life Cycle Management      REQ-043      REQ-053      8
 Strategy Analysis       ---      REQ-054*      16
 Requirements Analysis and Design Definition      REQ-049      REQ-055*      16
 Solution Evaluation       ---      REQ-056*      8

*Cursul se afla momentan in proces de dezvoltare sau este actualizat.

Am revizuit sau urmeaza sa revizuim toate cursurile noastre din aria de Business Analysis si le-am alocat numere pentru a va ajuta sa planificati mai usor procesul vostru de dezvoltare. In afara de acest aspect, am construit un curs de introducere in analiza de business care sa ajute participantii sa afle despre BABOK, IIBA si certificari (nivele, mecanismele de examinare, cerinte etc.). Separat in cadrul acestui curs prezentam conceptele si definitiile de baza ale business analysis, inclusiv core concept model (BACCM). Participarea la acest curs introductiv (REQ-050) este foarte utila pentru cei care vor sa parcurga si restul de cursuri BABOK.

Dmitry Priymak
Business analysis expert


Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.