Frameworkul Scaled Agile (SAFe). Viziune si strategie

Frameworkul Scaled Agile (SAFe). Viziune si strategie

Primul exemplu la care ne referim nu este unul usor de recunoscut si inteles. Si este si mai greu de pus in practica. De fapt ar putea sa fie cea mai complexa si grea situatie pe care o organizatie o poate avea.
10 Sep 2019 857
Primul exemplu la care ne referim nu este unul usor de recunoscut si inteles. Si este si mai greu de pus in practica. De fapt ar putea sa fie cea mai complexa si grea situatie pe care o organizatie o poate avea.

Sa presupunem deci ca suntem o companie de cateva sute de angajati, cu un portofoliu de produse sau solutii pe care le oferim catre un numar regulat de clienti. Rezultatele financiare sunt stabile si nu exista semne care sa indice ca situatia s-ar putea schimba in rau. Intrebarea este, daca ai face parte din grupul celor cu putere de decizie in companie, ai schimba ceva?

In opozitie este organizatia care se afla deja intr-o situatie critica si are de-a face cu o criza majora sau tocmai a trecut printr-o criza majora. Aici decizia de a schimba lucrurile, sau mai degraba totul, este una usoara. In situatia descrisa initial, decizia este greu de luat si greu de vandut catre ceilalti. In ambele cazuri insa putem presupune ca acea organizatie se afla intr-un punct de cotitura. In prima situatie, pentru a intelege de ce este nevoie de o transformare, organizatia ar putea sa isi puna cate intrebari:

 • Putem sa generam mai multa crestere?
 • Putem sa ne mentinem avantajul competitiv?
 • Cum putem sa devenim si mai buni?
 • Stim cine sunt clientii nostri pe viitor?
 • Cum se va schimba piata?
 • Cum trebuie sa ne adaptam nevoilor care vor aparea pe viitor?
 • Avem o strategie prin care sa ajungem la aceasta stare pe viitor?
 • Avem o viziune care sa sumarizeze tot ceea ce vrem?
 • Suntem aliniati cu toti in aceasta directie?
 • Stim cine este responsabil de aceasta transformare si cum sa o abordam?

Primele trei intrebari nu sunt specifice SAFe sau Agile. Dar pe scurt idea este ca atunci cand mentalitatea si procesele Agile sunt intelese si adoptate complet vor genera mai multa valoare si vor duce la rezultate mai bune cu un nivel mai ridicat de calitate, intr-o perioada mai scurta de timp si cu costuri mai scazute. Acest lucru duce la clienti si actionari fericiti si la un nivel ridicat de angajament in randul celor din organizatie.

Poate ca va intrebati daca acest lucru se poate intamopla in realitate. Si raspunsul este da, conform datelor legate de implementarile facute pana acum. Puteti sa parcurgeti Collabnet VersionOne 13th Annual State of Agile Report pentru mai multe detalii.

Frameworkul Scaled Agile (SAFe).jpg


Bune practici in adoptarea mentalitatii Agile


Sunt insa cateva idei importante la care trebuie sa ne gandim in detaliu:

 • In primul rand transformarea trebuie sa fie completa. Ceea ce inseamna ca intreaga organizatie trebuie sa fie impactata, nu doar cateva departamente sau echipe
 • Investitia in acest proces de transformare trebuie sa fie continua si sa vina din partea celor mai importanti stakeholderi din companie. Trebuie sa existe o „guiding coalition”
 • Rezultatul final al transformarii trebuie sa fie transparent si clar pentru toata lumea, trebuie sa apara in viziunea companiei si sa fie comunicat corect
 • Toata lumea trebuie sa fie incurajata sa se implice si sa actioneze in acest proces de transformare
 • Abordarea trebuie sa fie una pragmatica bazata pe ideile si practicile „Lean start-up cycle”, incercand ca initial sa fie obtinute castiguri pe termen scurt
 • Imbunatatirile trebuie sa fie consolidate si noile lectii invatate pe baza lor trebuie sa devina punctul de plecare pentru a produce si mai multa schimbare
 • Toate abordarile noi trebuie ancorate in cultura, practicile, procesele si instrumentele organizatiei
 • Trebuie investit efort continuu in sustinerea si imbunatatirea noilor moduri de a face lucrurile

Aceste aspecte cheie sunt foarte bine adresate si descrise in documentul de implementare SAFe impreuna cu rolurile si resursele pe care o companie le poate folosi pentru a implementa intreaga transformare.

Restul intrebarilor legate de strategie si viziune sunt de asemenea abordate. SAFe defineste un grup specific de oameni care sunt responsabili de functiile si operatiunile LEAN Portfolio Management. Acest grup trebuie in primul rand sa indentifice si sa agreeze care sunt temele strategice care definesc contextul procesului de luare a deciziilor la cel mai inalt nivel al organizatiei.

Frameworkul defineste si procesele si instrumentele pe care grupul le poate folosi pentru a crea, mentine, evolua si comunica cat se poate de eficinet solutia sau potofoliul. Viziunea ar trebui sa fie disponibila la toate cele patru nivele ale configurarii SAFe. Nu este suficienta doar o colectie de termeni care suna bine, ci un concept insipirational si aspirational care sa genereze implicarea oamenilor in a-l atinge. Mai mult decat atat trebuie sa fie realist si realizabil.

Vrei sa adopti SAFe in organizatia ta? Descopera cursurile noastre.


Iulian Velea
Certified SAFe® Program Consultant (SPC4)

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.