Folosirea diagramei de conceptualizare cognitiva in transformarile organizationale. Partea 2

Folosirea diagramei de conceptualizare cognitiva in transformarile organizationale. Partea 2

A doua parte a articolului nostru despre cum sa gestionam transformarile organizationale prin utilizarea diagramei de conceptualizare cognitiva (CCD).
27 Jun 2019 1118
A doua parte a articolului nostru despre cum sa gestionam transformarile organizationale prin utilizarea diagramei de conceptualizare cognitiva (CCD).

agile_transformari organizationale.png


Dupa cum poti vedea, CCD are doua parti. Cea de-a doua este despre situatii specifice, ganduri si reactii automate - am putea considera acest lucru ca fiind un strat exterior, iar partea de sus este despre straturi mai profunde - experientele anterioare, credintele de baza si credintele intermediare. Am putea folosi aceasta diagrama pentru a emite ipoteze despre modelul cognitiv al unei persoane, astfel incat sa putem planifica experimente pentru a testa ipoteza noastra.

In primul rand, observa modelele de situatie-reactie si completeaza partea de jos. Este o idee buna sa cauti diferite situatii, de ex. interactiunile cu membrii echipei in cadrul intalnirilor oficiale, interactiunile cu alti colegi in timpul conversatiilor informale etc. Este important sa te asiguri ca aceste modele comportamentale sunt comune acelei persoane. Facand acest lucru, completeaza in spatiile 1, 2 si 3. Emite ipoteza privind gandurile automate care pot determina o astfel de reactie la o situatie data, completand spatiul 4.

Dupa colectarea a cel putin trei situatii, poti crea o ipoteza cu privire la semnificatia gandurilor automate (spatiul 5). Pe baza acestui fapt, poti presupune ce credinte de baza (6) ar putea duce la aceste presupuneri (7) si la strategii de coping / compensare (8) care creeaza astfel de ganduri automate. In timpul unui proces de terapie, un terapeut ar putea, de asemenea, sa apeleze la experientele din copilarie care ar putea crea astfel de presupuneri, dar ca agenti de schimbare organizationala probabil ca nu vom sapa atat de adanc.

Este important sa mentionam ca pentru a completa aceasta diagrama un coach trebuie sa petreaca ceva timp cu acea persoana observand comportamentul si cautand anumite modele.

Avand un CCD completat (partial), un terapeut ar putea incerca sa valideze ipotezele pe care se bazeaza. El poate sa o faca prin a pune intrebari si prin observarea unor modele comportamentale si de gandire. Aici vine partea dificila. In terapie, daca va incerca sa discute prea repede despre idei, despre credintele de baza si credintele intermediare, atunci cand un client nu este gata, el ar putea rezista si acest lucru ar putea distruge relatiile terapeutice.

Deoarece oamenii nu se asteapta la acest tip de tratament de la un coach Agile, incercarea de a discuta convingerile de baza va distruge, probabil, relatiile de coaching. Cu toate acestea, un coach Agile nu trebuie sa mearga atat de adanc. Se poate concentra asupra gandurilor automate si, in multe cazuri, schimbarea (sau chiar a face o persoana constienta de) gandurilor automate este de ajuns pentru a incepe procesul. Am putea lucra mai adanc (daca avem ambele expertize si clientul este dispus sa faca acest lucru) - astfel de interventii sunt in afara acestei postari.

In cazul dezvoltatorului С, aceasta diagrama ar putea arata astfel.

transformare_Agile.png


Textul negru reprezinta lucruri reale si albastru- ipoteze. Acum, un coach poate face predictii si poate derula anumite experimente comportamentale bazate pe acest model pentru a evalua daca aceste ipoteze sunt adevarate sau false (si actualizeaza acest model pe baza rezultatelor).

Voi intra mai in amanunt in experimente comportamentale intr-una din postarile mele viitoare. Aici as vrea sa discut cu ce ar trebui sa incepem. In primul rand, trebuie sa stapanim o abordare pozitiva neconditionata si o acceptare neconditionata. Indiferent ce gandeste cineva - este in regula.

Putem sa nu fim de acord cu acel lucru, dar il acceptam asa cum este fara a judeca. De ce este important acest lucru? Dupa cum am afirmat deja in postarea mea anterioara, daca o persoana va vedea semne de dezaprobare, acel fapt ar putea (si aproape sigur) il va face sa adopte o atitudine defensiva. Acest lucru va agrava relatia noastra, poate provoca o agresiune si face o persoana sa devina oarba la ceea ce vrem sa oferim.

In al doilea rand, dupa ce am acceptat persoana asa cum este ea, ii putem ajuta sa constientizeze ceea sunt. O astfel de oglindire fara judecata va ridica constiinta unei persoane despre gandurile sale si este un pas necesar spre schimbarea lor.

De indata ce o persoana isi da seama de gandurile sale, putem trece la pasul urmator - sa o ajutam sa analizeze rational aceste ganduri, rezultatele lor probabile (atat pozitive cat si negative) si proiectarea unor experimente comportamentale care ar putea testa presupunerile despre rezultatele obtinute. Acest lucru se poate face folosind intrebari socrative sau alte tehnici. Voi trata mai in amanunt acest lucru intr-una din postarile mele viitoare.

Vrei sa afli mai multe despre Agile? Descopera cursurile noastre.

Sergey Makarkin
Chief Program Manager

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.