Definirea obiectivelor cu Agile

Definirea obiectivelor cu Agile

In cadrul acestui articol vom analiza in detaliu prima etapa a Agile Life Planning – dezvoltarea unei liste cu obiective personale. Ne vom uita la cum sa definim si sa punem pe hartie aspiratiile, visele si ideile voastre si apoi sa le transformam intr-un set clar de obiective cu care putem lucra.
20 Oct 2017 4300
In cadrul acestui articol vom analiza in detaliu prima etapa a Agile Life Planning – dezvoltarea unei liste cu obiective personale. Ne vom uita la cum sa definim si sa punem pe hartie aspiratiile, visele si ideile voastre si apoi sa le transformam intr-un set clar de obiective cu care putem lucra.

Ce obiective avem?

Cea mai simpla definitie a unui obiectiv: este ceva la care aspiram. Dar cuvantul “aspiratie” este prea general, asa ca sugerez sa adaugam cativa parametri pentru a-l face mai specific – mai exact cat de precis il definim si cat de important este. Ca rezultat folosind matricea Boston avem 4 grupe in cadrul carora putem include diferitele tipuri de aspiratii / obiective:

  • Visele reprezinta aspiratiile noastre generale, nu ne gandim foarte des la ele dar sunt foarte importante pentru noi. De multe ori visele nu sunt definite foarte precis, nu exista o dorinta clara in spatele lor si nici un plan de a le atinge.
  • Dorintele sunt aspiratii mai putin esentiale fata de vise dar nici ele nu au definitii precise. Dorintele sunt ceea ce vrem dar nu facem.
  • Obiectivele sunt aspiratiile noastre strategice, recunoscute si bine definite. Un obiectiv bine definit si elaborat duce de fiecare data la un set clar de actiuni. Spre deosebire de vise care sunt de cele mai multe ori legate de ceva ce nu poate sa fie atins poti spune ca un obiectiv este fie indeplinit, fie nu.
  • Sarcinile sunt actiuni specifice luate pentru a atinge anumite obiective. Definitia unei sarcini implica faptul ca ai un plan de actiune, instrumente, resurse si criterii clare.

agile-life-planning-boston-matrix.PNGDaca vrem sa obtinem rezultate reale, trebuie sa lucram in cadranele 3 (Obiective) si 4 (Sarcini). Bineinteles ca visele si dorintele sunt si ele importante: nu ar trebui sa le dam deoparte ci sa le analizam si sa le transformam pentru a le muta in grupele 3 si 4. In timp ce lucram la lista noastra de obiective trebuie sa ne mutam de la un set nestructurat de aspiratii la un set bine definit de obiective si aspiratii, adica doar cadranele 3 si 4.

Hai sa vedem cum putem sa facem o lista de obiective. Vom face asta in doua etape:

  • Etapa 1. In primul rand trebuie sa facem o lista cat mai completa cu toate nevoile, dorintele, valorile si aspiratiile noastre. Aceasta lista preliminara ar trebui sa includa aspiratii din toate cadranele.
  • Etapa 2. Urmatorul pas este sa procesam lista, sa combinam si sa corectam ceea ce am notat. In cadrul acestui proces, identificam si definim obiectivele si sarcinile cu care vrem sa lucram pe viitor. Lista va deveni un fel de backlog cu obiectivele.

planificarea-obiectivelor-cu-agile-definire.pngMetode de definire a obiectivelor

Hai sa revizuim prima etapa in detaliu si sa vedem cum putem sa facem o lista preliminara cu obiectivele / aspiratiile noastre. In aceasta etape nu trebuie sa avem definitii foarte clare sau o lista structurata; putem sa folosim itemi care ar intra in oricare din cele patru cadrane. Principalul obiectiv aici este sa adunam toate obiectivele, dorintele si aspiratiile pentru a le pune pe hartie. De ce este acest lucru important?

Sunt doua motive:

Atunci cand notam obiectivul ne eliberam mintea. Din cand in in cand ne aducem aminte de ceva important pe care planuiam sa il facem dar nu l-am facut, sau ne aducem aminte de ceva ce am visat sa facem dar pe care nu ne-am concentrat. Planuri sau pseudo-obiective de acest gen ne ramana in minte si oricat de mult le-am ignora pentru o perioada ele ne vor aduce aminte de existenta lor in cele mai nepotrivite momente. Ne suprasolicita creierul, exact ca un calculator lasat in background mode. Drept rezultat vom fi stresati si anxiosi sau ne vom simti incompleti. Dupa ce am scris toate sarcinile, acum trebuie sa vedem cum le putem coordona si implementa.

O asemenea lista te va ajuta sa tii minte fiecare lucru important si sa ai o vedere de ansamblu. Poti sa ai mai multe obiective simultan in cap, chiar si 10. Dar avem nenumrate sarcini (mai mari sau mai mici), obiective sau aspiratii in acelasi timp. Este aproape imposibil sa le tinem pe toate in cap in acelasi timp sau sa ni le aducem aminte atunci cand este nevoie. Dar atunci cand extindem lista punct cu punct putem sa ne uitam la fiecare idee si sa o analizam.

Acum hai sa trecem in revista cateva metode prin care putem face o lista preliminara cu aceste obiective.

planificarea-obiectivelor-cu-Life-Balance-Wheel.png

Metoda 1. Life Balance Wheel

Aceasta este una dintre cele mai populare metode de a identifica obiectivele sau mai degraba arii de dezvoltare. Urmatorul lucru este esential: tu selectezi principalele sfere din viata ta si le pui pe axele de pe diagrama circulara.

Apoi evaluezi nivelul tau de satisfactie pe fiecare sfera pe o scara de la 0 la 10 si tragi o linie care conecteaza toate punctele. De asemenea calculezi scorul pentru toate sferele dupa cum arata pe linia punctata.

Apoi vezi ce puncte sunt mai scazute decat media. Si pentru acele sfere ale vietii, iti pui urmatoarele intrebari: De ce este scorul aici atat de scazut? Ce pot face pentru a-l creste? Raspunzand la aceste intrebari vei putea sa iti dai seama ce te poate ajuta sa cresti nivelul tau de satisfactie pe o anumita arie a vietii si sa restaurezi echilibrul. Acestea vor fi cele mai importante sarcini si obiective.


planificarea-obiectivelor-cu-analiza-SWOT.pngMetoda 2. Analiza SWOT

SWOT este un instrument puternic pentru planificarea strategica in business, dar este util si pentru managementul obiectivelor personale.
Folosind aceasta metoda, notezi pe matricea SWOT avandu-te pe tine in prim plan si nu o organizatie: identifica punctele forte si punctele slabe, oportunitatile si amenintarile.

Apoi parcurgi lista si te intrebi: Cum pot sa lucrez mai mult la punctele mele forte si sa realizez oportunitatile? Raspunsul la aceasta intrebare va fi un set de obiective pentru viitoarea ta dezvoltare. Nu te uita la slabiciuni sau amenintari.

Metoda 3. Social roles

Aceasta metoda este bazata pe cele cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienti scrisa de Stephen Covey. Notezi rolurile pe care le ai: Sot/Sotie, Mama / Tata, copil, manager, subordonat etc.

Apoi analizezi cum te vezi in fiecare rol, descri valorile pentru acele roluri si definesti modalitati prin care sa atingi rezultatele dorite, ce ar trebui sa faci pentru asta si in ce directie trebuie sa mergi. Astfel identifici directia in care vrei sa te dezvolti si obiectivele pe care vrei sa le atingi.

Metoda 4. O scrisoare pentru viitor

Este o tehnica foarte simpla: incerci sa te uiti in viitor. Asta este chiar foarte usor. Incearca sa te imaginezi in 10 ani. Imagineaza-ti acest lucru cat mai detaliat: ce lucruri si oameni sunt in jurul tau, ce crezi despre asta, ce faci, cum arata rutina ta zilnica.
In momentul in care ai o imagine cat mai completa, ar trebui sa vezi in ce fel este diferita situatia ta actuala fata de viitor. Diferenta va duce la o lista preliminara de obiective si puncte de referinte.

Metoda 5. Intrebari de coaching

Poti sa folosesti tehnici de coaching: intreaba-te “pentru ce”, “de ce”, “ce ar trebui facut” pana cand gasesti adevaratele motive din spatele aspiratiilor tale.

Spre exemplu te poti intreba: “De ce vreau asta?” sa raspunzi la aceasta intreabre si apoi sa o pui din nou raspunsului pe care ti-l oferi. Astfel pas cu pas, intrebare dupa intrebare, vei ajunge la un nivel mai profund de intelegere a provocarii sau a aspiratiilor tale identificand astfel adevaratele tale obiective.

Metoda 6. Lista de dorinte.

Este o metoda simpla. Este ca si cum ai face o lista cu ce cadouri vrei de Craciun sau de ziua ta. Imagineaza-ti ce ai vrea sa primesti daca ai stii ca ai primi sigur acest lucru.

Mai tarziu poti sa transformi asta intr-o lista specifica de obiective si actiuni pentru a le atinge.
Acestea sunt doar cateva exemple. Pe Internet poti sa gasesti mai multe metode in caz ca nici una din cele de mai sus nu a fost potrivita pentru tine,. Unul din principiile Agiile Life Planning (principiul 10) este legat de utilitatea alternarii sau combinarii diferitelor tipuri de instrumente pentru a gasi cea mai buna metoda.

Pavel Novikov 
Program Manager

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.