De ce un Product Owner are nevoie de curaj?

De ce un Product Owner are nevoie de curaj?

Am avut o conversatie cu Steve Porter de la scrum.org despre interactiunile disfunctionale dintre Product Owner si Echipa de Dezvoltare din Scrum. Aceasta discutie mi-a amintit de o idee pe care am invatat-o de la Jordan B. Peterson. Ca adevarata incredere e un act de curaj. In aceasta postare incerc sa iau aceasta idee si sa o aplic echipei Scrum.
13 Mar 2019 1548
Am avut o conversatie cu Steve Porter de la scrum.org despre interactiunile disfunctionale dintre Product Owner si Echipa de Dezvoltare din Scrum. Aceasta discutie mi-a amintit de o idee pe care am invatat-o de la Jordan B. Peterson. Ca adevarata incredere e un act de curaj. In aceasta postare incerc sa iau aceasta idee si sa o aplic echipei Scrum.

Un Product Owner proaspat intrat in rol, e inspirat de obicei de idei de auto-organizare si crede ca Scrum e cea mai buna cale de a rezolva probleme complexe si ca o Echipa de Dezvoltare care se organizeaza singura este cea mai buna cale de a face corect (si repede) lucrurile care trebuie. Se comporta ca un evanghelist Agile care lucreaza sa promoveze Agile atat de mult cat poate. Pe baza acestor convingeri el are incredere in Echipa de Dezvoltare ca face ce trebuie ca sa livreze ce este trecut in Sprint Backlog si sa atinga Sprint Goal. Probabil ca ati vazut o astfel de persoana. Multi vor spune ca un astfel de Product Owner e vital pentru succesul Scrum.

Ce se intampla aproape inevitabil apoi? Echipa de dezvoltare esueaza. Mai devreme sau mai tarziu fiecare echipa trece prin asa ceva- chiar daca au un nivel de implicare scazut sau un nivel de performanta ridicat. Asa ca aceasta ratare ridica cateva intrebari pentru Product Owner. De ce au esuat? Am avut suficienta incredere in ei? Sau poate am avut prea multa incredere in ei? De ce imi afecteaza increderea? Exista posibilitatea ca Product Owner-ul sa isi fi luat angajamente in ceea ce priveste solutia iar oamenii cheie din proiect sa fie nefericiti. Acum Product Owner-ul nu este intr-o stare foarte buna.

Product_Owner_Agile_Scrum.jpg


A avut cu adevarat incredere in Echipa sa de Dezvoltare?

Daca increderea Product Owner-ului s-a bazat pe viziunea naiva ca echipa va fi capabila sa face orice daca are incredere in ea, o putem considera incredere sau doar naivitate? Increderea e o preconditie necesara pentru ca o echipa ca sa isi atinga varful de performanta si angajament, insa nu garanteaza succesul. Traim intr-o lume complexa si lucram ca sa oferim solutii valoroase la probleme complexe. Intotdeauna exista ceva ce nu stim. Mereu se schimba ceva. Mereu lipseste ceva. Si asta inseamna ca uneori inevitabil avem esecuri.

Urmatorul pas pentru un Product Owner este sa se gandeasca la ce va face in continuare. Se poate gandi: “Cum pot sa previn o asemenea situatie pe viitor?” Vrea sa afle vestile proaste din timp ca sa se pregateasca (si sa ii pregateasca si pe actionari). Poate decide sa verifice Echipa de dezvoltare regulat, legat de modul in care lucreaza – si daca acesta este potrivit asteptarilor lui.

  1. Lucreaza in continuare la cel mai valoros item din backlog?
  2. Se afla in continuare in estimarea lor in ceea ce priveste efortul necesar?
  3. Rezolva problema in modul in care ar trebui rezolvata?

Aceste lucruri duc de obicei la micromanagement si in cele din urma acest gen de verificari duc la sedintele zilnice (sau din ora in ora) legate de status.

Ce se va intampla cu Echipa de Dezvoltare? Mai intai, asemenea intrebari, chiar daca par inocente din perspectiva unui Product Owner, sunt probabil percepute de Echipa de Dezvoltare nu ca intrebari, ci ca cereri. Rolul Product Owner-ului este asociat cu puterea si autoritatea, iar oamenii au tendinta sa asculte de tot ceea ce spune o figura care detine puterea – o vad ca si cum ar fi o cerere, nu o intrebare. Apoi, Echipa de Dezvoltare va simti ca nu exista incredere in ea si acest sentiment va avea ca rezultat o echipa cu un nivel din ce in ce mai scazut de angajament. Mai mult, echipa isi pierde abilitatea de a se auto-organiza: dezvoltatorii nu mai iau decizii proprii deoarece Product Owner-ul va decide oricum. Drept urmare, Product Owner-ul devin un punct de blocaj. Si cat timp el ia din ce in ce mai multe decizii, echipa are o putere din ce in ce mai mica, si astfel el vede doar faptul ca trebuie sa ia din ce in ce mai multe decizii. Un nivel de incredere scazut duce la mai putine decizii care duc la decizii mai proaste, ceea ce duce la o incredere mai mica. Si tot asa.

Unii Product Owneri se vor bloca la acel nivel. Ideea ca “Nu poti avea incredere in ei, sunt prea imaturi” e gresita! Nu se pot dezvolta deoarece nu au oportunitatea de a esua si a invata. Nu echipa e imatura, ci Product Owner-ul.

Care este antidotul? Raspunsul este curajul. Este una dintre Cele cinci Valori Scrum si eu as spune ca este probabil cea mai importanta. Daca Proprietarul de Produs are curaj, el poate gandi: “OK. Daca am incredere in ei ca vor lucra pe cont propriu, la un moment dat vor gresi. Asta va fi dureros pentru mine (si probabil si pentru Echipa de Dezvoltare). Dar avem nevoie de incredere ca sa ne miscam mai repede, sa oferim mai multa valoare, sa oferim cele mai bune solutii posibile.” Asa ca el decide sa fie suficient curajos ca sa aiba incredere in Echipa de Dezvoltare, stiind ca la un moment dat vor gresi.

Aceasta este adevarata incredere. Este increderea bazata pe intelepciune, nu doar pe asteptarea naiva ca daca ai incredere in oameni, ei vor reusi. Da, daca voi avea incredere in ei, exista un risc. Dar imi asum acest risc ca o preconditie necesara pentru succes. Acesta este un curaj pe care Proprietarul de Produs ar trebui sa si-l cultive. Si unul dintre lucrurile cheie pe care un Maestru Scrum il poate face pentru a servi o Echipa Scrum - sa ajute pe toata lumea din echipa sa isi dezvolte nivelul de curaj care sa permita un asemenea tip de incredere. Sa va simtiti vulnerabili, dar sa aveti suficient curaj sa aveti incredere unii in altii. Aceasta este increderea care face ca Scrum sa fie atat de eficient in abordarea proiectelor complexe.

Vrei sa afli mai multe despre cursurile noastre Agile? Intra pe acest link


Sergey Makarkin
Chief Program Manager

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.