De ce Scrum nu functioneaza? Si ce putem face in aceasta privinta

De ce Scrum nu functioneaza? Si ce putem face in aceasta privinta

Scrum este cel mai popular framework Agile. Punct. Daca ne uitam la raportul Version One 11th State of Agile, Scrum este practicat de 58% dintre respondenti (68% daca punem si Scrum si hibridul Scrum/XP). Printre scalling frameworks Scrum domina: in timp ce Scrum-of-Scrums detine 27% (1% mai putin decat Scaled Agile), Scrum-of-Scrums, LeSS si Nexus combinate detin 31%.
20 Nov 2018 1252
Scrum este cel mai popular framework agile. Punct. Daca ne uitam la raportul Version One 11th State of Agile, Scrum este practicat de 58% dintre respondenti (68% daca punem si Scrum si hibridul Scrum/XP). Printre scalling frameworks Scrum domina: in timp ce Scrum-of-Scrums detine 27% (1% mai putin decat Scaled Agile), Scrum-of-Scrums, LeSS si Nexus combinate detin 31%. Cred ca exista doua motive principale pentru un nivel atat de ridicat de popularitate. In primul rand, Scrum este usor de inteles si vine cu o reteta clara – Ghidul Scrum. In al doilea rand, ajuta o echipa sa performeze intr-un mediu agile si value-driven.

scrum_planning.png


Se pare ca in primul paragraf am ajuns la o concluzie care contrazice afirmatia mea facuta initial. Ei bine, nu. Scrum chiar functioneaza – dar numai daca reusiti sa il adoptati cu adevarat. Cred ca Scrum este extrem de puternic, iar puterea sa izvoraste din interconectarea stransa a rolurilor, a artefactelor si a practicilor Scrum. Natura sa holistica a fost subliniata in Ghidul Scrum: „Fiecare componenta din cadru are un scop specific si este esentiala pentru reusita si utilizarea Scrum.” Aceasta inseamna ca singura modalitate de a beneficia pe deplin de Scrum este sa urmati literalmente Ghidul Scrum. Asta nu inseamna ca nu puteti obtine macar cateva avantaje daca utilizati doar o parte din Scrum (adesea denumita „Scrum, But”), dar:

a) acest lucru nu se numeste chiar “Scrum”

si

b) rezultatele reale sunt extrem de imprevizibile.

De ce ati dori sa implementati ScrumBut? Ei bine, presupunand ca nu sunteti un ignorant, principalul motiv ar fi „contradictia legata de cultura noastra organizationala”. Printre principalele provocari ale adoptarii Agile, declaratia „Filosofia si cultura companiei sunt in contradictie cu valorile agile de baza” se afla in top (si este in crestere), cel putin in ultimii sase ani – avand in jur de 63% anul trecut. Deci, pentru adoptarea Agile (si Scrum) intrebarea cheie este „Cum putem schimba cultura organizationala astfel incat sa imbratisam valorile si principiile Agile (sau cel putin sa nu le contrazicem).” Unul din raspunsurile posibile la aceasta intrebare este cunoscut ca Larman’s 5th Law of Organizational Behavior: „Cultura urmareste structura”.

Daca doriti sa schimbati intr-adevar cultura, puteti incepe cu schimbarea structurii, deoarece cultura nu se poate schimba intr-adevar in alt mod. Determinati oamenii sa actioneze diferit si ei isi vor adapta modul de gandire astfel incat acest fel nou de a face lucrurile sa fie aliniat ce gandesc despre actiunile lor. Asta este ceea ce face Scrum (cand este implementat pe deplin) - creeaza o structura care forteaza organizatia sa devina Agile.
Cred ca Scrum lucreaza exact asa – nu numai schimband modul in care se fac lucrurile, ci schimband si mentalitatea si sistemul de convingeri al persoanelor implicate. Dar (si este un mare dar aici!) plasarea oamenilor intr-un mediu nou cu noi reguli este dureros*, si la fel este si schimbarea mentalitatii. Si atunci cand ai de ales intre doua strategii dureroase, oamenii tind sa aleaga cea mai putin dureroasa strategie. Sau cel putin pe cea care cred ca le aduce mai putina durere.

Acest lucru ne face sa intelegem un motiv esential pentru care Scrum esueaza: necesita prea multa schimbare (si prea multa durere). Daca cultura unei organizatii este destul de apropiata de Agile, implementarea Scrum functioneaza foarte usor: va adauga tensiunea necesara care va forta schimbarile culturale, ducand la succesul adoptarii Scrum si transformarii Agile. Dar, de indata ce distanta dintre cultura organizationala si Agile devine prea mari, punerea in aplicare a Scrum face exact contrariul. Acum nu este vorba doar de structura vs. cultura, este vorba de o combinatie intre structura, cultura si evitarea durerii. Si stim cu totii cat de multa energie pot aloca oamenii atunci cand vine vorba de evitarea durerii.

Si astfel Scrum este condamnat sa esueze si exista in principiu doua moduri In care evenimentele se pot desfasura dupa aceea. Ne intoarcem la ceea ce a fost, pretinzand ca „Scrum (si Agile) nu se potrivesc in compania noastra”. Celalalt este sa modificam Scrum astfel incat sa nu genereze atata tensiune (si durere). Acesta din urma duce la tot felul de „ScrumBut” si Cargo Cults, iar in cel mai bun caz va duce la frustrare, iritare si un comportament neproductiv (si in cel mai rau caz la dezastru total).

Deci, Scrum nu functioneaza atunci cand este implementat cu forta intr-o organizatie cu o cultura foarte putin compatibila. Asta inseamna ca Scrum are efecte negative? Nu. Dar ceea ce inseamna este ca urmarirea efectiva a Ghidului Scrum nu este potrivita pentru orice organizatie, si un Scrum Master trebuie sa gaseasca o modalitate de a implementa Scrum. Acest lucru ar putea insemna ca nu implementam Scrum de la inceput si vom incerca sa apropiem treptat structura noastra de Scrum si sa evitam o atitudine „fa-o corect de prima data”.

Aceasta este prima dintr-o serie de postari despre perceptia mea privind coaching-ul Agile, provocarile si punctele sale slabe. In niciun caz nu sustin ca detin toate raspunsurile. Mai degraba, sper prin ceea ce scriu (si prin feedback vostru legat de ceea ce scriu), as putea sa ma gandesc mai bine si sa gasesc un raspuns plauzibil la intrebarea principala privind coaching-ul Agile. Cum sa ajuti o organizatie sa faca fata cu succes unei transformari Agile. In urmatoarea postare, voi analiza cateva intrebari pe care un lider care coordoneaza un proces de schimbare ar trebui sa le aiba in vedere cand lucreaza la un plan pentru transformarea Agile.

Esti interesat sa adopti Agile in organizatia ta? Descopera cursurile noastre

Sergey Makarkin
Chief Program Manager 


Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.