Coachingul, o alta perspectiva ...

Coachingul, o alta perspectiva ...

Industria IT este in continuare o industrie in boom. Un domeniu care inoveaza constant si atrage cele mai bune talente. Insa pe masura ce industria se dezvolta apare, pe langa nevoia de specialisti in diferite tehnologii, si nevoia de oameni care sa ii coordoneze. Team Leaders, Manageri sau Project manageri care sa stie cum sa utilizeze cat mai eficient oamenii si resursele companiilor.
14 Feb 2017 2266
Industria IT este in continuare o industrie in boom. Un domeniu care inoveaza constant si atrage cele mai bune talente. Insa pe masura ce industria se dezvolta apare, pe langa nevoia de specialisti in diferite tehnologii, si nevoia de oameni care sa ii coordoneze. Team Leaders, Manageri sau Project manageri care sa stie cum sa utilizeze cat mai eficient oamenii si resursele companiilor.

Parcursul profesional catre o pozitie de management necesita un set diferit de competente si abilitati si implicit un efort din partea companiei si a celor care se afla sau se pregatesc pentru aceste roluri pentru a le dezvolta. Instrumentele pe care organizatiile le au la dispozitie sunt multiple – training, mentoring, sesiuni de follow-up in urma training-urilor, schimburi de experienta si multe altele. In acest articol insa vom vorbi despre coaching si aplicarea lui in industria IT.

Programele de Coaching pentru artizanii industriei IT sunt mai degraba rodul unor factori de conjunctura, alegeri personale, suport pentru sisteme Agile sau Project Management, sau efect al proceselor de learning sau transformare interna al organizatiilor. Cu toate astea insa oferta de Coaching este in crestere si va crea trenduri de cerere in anii urmatori indiferent de zona de business din care vor veni clientii sau de provocarile din viata privata ale oamenilor.

Atentie insa la cateva aspecte.

Impactul procesului de Coaching poate fi neasteptat si asta din doua perspective. Prima din ele este legata de alegerea Coach-ului iar cea de a doua din modelul de Coaching folosit.

Eficienta demersului de Coaching se opreste uneori. Fie in blocaje simple, fie in profunzimea provocarii clientului.

Ce-i de facut in aceste cazuri?

1. Alegerea Coach-ului. Se spune ca Richelieu s-a impus prin inteligenta actiunilor sale, putini stiu insa ca se baza pe sfaturile parintelui Francois Leclerc du Tremblay, adevarata eminenta cenusie a bisericii catolice franceze. Astazi, acesti sfatuitori nu poarta roba si traiesc printre noi, multi dintre ei sustinand dezvoltarea personala, calitatea vietii personale sau actiunile de business ale celor ce-i contracteaza.

Insa nu orice orice sfetnic este si Coach. Pentru definirea termenului este importanta definirea pozitiei Coach-ului, mai exact din ce postura va lucra. In viata privata sau de business intalniti de fiecare data persoane bine intentionate, gata sa ajute, experti care nu cedeaza pozitia “ am dreptate”, nici macar pentru un fee mai mare, cunoscuti lipsiti de ascultare activa, care abia asteapta sa recite ceva frumos sau juniori voind a compensa prin imaginatie si nonconformism lipsa de experienta.

Coach inseamna cineva care lucreaza intr-un parteneriat, care il face pe Coachee sa se simta confortabil, care-i starneste incredere si care nu judeca. Pozitia pe care o va adopta este de alter ego. Astfel dialogul va fi sincer, privat iar ambii sunt ok. Secretul pentru Coachee e sa raspunda la intrebari pe care nu si le-a adresat niciodata. Iar pentru Coach dezirabil e sa construiasca natural relatia, raportul, sa ajunga si sa ramana in pozitia de alter ego.

Coachingul, o alta perspectiva.jpeg


2. Exista in lumea Coachingului numeroase modele. Fie ca ele se cheama SOL, RAAGAA, FUEL, SOLVE, OSCAR, CLEAR, COACH, STEER, CIGAR sau GROW, TGROW toate folosesc puterea intrebarilor deschise adresate din perspective sau momente diferite si vizeaza rezolvarea unei provocari personale.

Revelatoare este puterea modelului. Coachingul este o conversatie structurata, purtata in vederea imbunatatirii vietii personale sau profesionale. Practic aceeasi pasi ai conversatiei, denumiti diferit, au fost validati in ultimele 2-3 decenii prin rezultate aduse celor pentru care au fost folositi: sportivi, antreprenori, manageri, medici, it-sti, actori, pictori, cantareti, corporatisti, studenti etc. Atentie insa ca rezultatele au depins nu de constientizare, nici de intentia sau atitudinea Coachee-ului in procesul de Coaching, ci mai degraba de entuziasmul fata de propria solutie gasita!

3. Blocajele simple tin de inabilitatea temporara a Cochee-ului de a genera cateva solutii posibile provocarilor lui. Fie datorita gradului de noutate, fie datorita tiparului de gandire, fie datorita presiunii, stresului sau starii emotionale, Coachee-ul nu vede variante. Iar asta-i un lucru cat se poate de normal atata timp cat oamenii sunt educati sa gandeasca conform unor patternuri sau folosind anumite filtre: temporale, logice, etice, de religie, casta sau merit.

Pentru ca acest proces sa poate merge mai departe este importanta recunoasterea blocajului de catre Coach si aplicarea oricareia din tehnicile de surmontare. Din perspectiva unui client temerar blocajul se sare, sparge, ocoleste sau submineaza. Doar ca aceasta atitudine e posibil sa lipseasca. Solutia pentru Coach va sta in scoaterea filtrului, oricare va fi el sau schimbarea perspectivei - de la mental la emotional, de la spiritual la corporal.

4. Puterea modelului GROW sau orice alt nume va fi purtat, se opreste deasemeni in dilemele Coachee-ului, in realitatile crunte, in paternuri nesanatoase, in disonanta cognitiva, in filtrele puse prin principii, valori, credinte sau declaratii de misiune. Coachingul insa nu. Desi se spune ca trainingul rezolva lucrurile la nivel de comportamente, pentru celelalte urmand psihoterapia, lucrurile nu stau asa neaparat. Nici in Life Coaching si nici in Business.

Coachingul poate ajuta exact in acest moment fara a face pasul spre trecut – ca psihoterapia sau ultraprotectiv si abstract precum o fac constelatiile. Coachingul insusi poate cunoaste evolutia alaturi de parteneri - Coach si Coachee – nivelul de incarcatura fiind dat de un adjuvant miraculos - Programarea Neuro-Lingvistica. Mai exact strategii precum Linia Timpului, Integrarea Partilor, Modelul Disney, Schimbarea Credintelor sunt doar cateva din nuantele ce vor face calatoria Coachee-ului relevanta, plina de esenta, si transformatoare. Iar asta inseamna in final Schimbare personala in Bine.

Asadar iata cateva idei pentru ca deschiderea voastra fata de Coaching sa fie ampla iar beneficiile practicarii sa fie revelatoare.

Iulian Ionita
Communication and personal effectiveness specialist

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.