Certificarile IIBA. Care sunt noutatile?

Certificarile IIBA. Care sunt noutatile?

In ziua de azi Guide to the Business Analysis Body of Knowledge™ sau ВАВОК™ pe scurt, este foarte bine cunoscut intr-o varietate de industrii. La fel si cele 3 nivele de certificare pe care un business analyst le are la dispozitie: Entry Certificate in Business Analysis™ (ECBA™), Certified Business Analysis Professional™ (CBAP™), si Certification of Competency in Business Analysis™ (CCBA™).
22 Sep 2020 824
In ziua de azi Guide to the Business Analysis Body of Knowledge™ sau ВАВОК™ pe scurt, este foarte bine cunoscut intr-o varietate de industrii. La fel si cele 3 nivele de certificare pe care un business analyst le are la dispozitie: Entry Certificate in Business Analysis™ (ECBA™), Certified Business Analysis Professional™ (CBAP™), si Certification of Competency in Business Analysis™ (CCBA™).

In cadrul acestui articol vom discuta despre diferentele intre aceste 3 certificari, pasii pe care trebuie sa ii parcurgi ca sa obtii certificarea si care sunt cateva dintre provocarile care pot aparea in acest proces.

IIBA si BABOK

In primul rand cateva cuvinte despre ghidul ВАВОК™ si autorii sai. Organizatia care se ocupa de actualizarea si dezvoltarea acestui ghid, precum si de certificari, este International Institute of Business Analysis® (IIBA®). O comunitate care reuneste profesionisti din business analysis din mai multe tari. In acest moment sunt peste 120 de filiale locale a IIBA in toata lumea.

In 2004, IIBA si-a asumat responsabilitatea de a construi un standard profesional pentru analistii de business, ceea ce noi numim azi ghidul ВАВОК (aflat momentan la versiunea cu numarul 3).

ВАВОK™ este structurat ca un ghid de referinta si contine o lista intreaga de principii, reguli si actiuni pe care analistii de business le folosesc in munca lor de zi cu zi. In BABOK, nu exista teorie in stilul academic – este bazata in totalitate pe datele practice colectate de catre comunitatea de business analysts din toata lumea. Nu abordeaza metodologia rolului de BA, deoarece nu restrictioneaza profesionistii din domeniu sa foloseasca o anumit metodologie – important este ca acestia sa utilizeze metodologia adecvata obiectivelor proiectului de care  se ocupa. Astfel, BABOK poate sa fie considerat mai degraba un toolkit potrivit pentru facilitarea activitatilor de business analysis indiferent de industrie sau domeniu de activitate.

Acest ghid este util si in procesul de certificare – toate intrebarile din cadrul examenului de certificare sunt dezvoltate pe baza lui. Asta nu inseamna ca trebuie sa inveti ghidul BABOK pe de rost, insa daca vrei sa obtii certificarea, trebuie sa fi familiar cu terminologia si sa intelegi esenta regulilor din cadrul ghidului.

Certificarile IIBA. Care sunt noutatile.jpg

Certificarile IIBA

In acest moment, IIBA ofera trei certificari aditionale pe langa cele pe care le-am evidentiat la inceputul articolului:

  • IIBA®-CCA – Certificate in Cybersecurity Analysis
  • IIBA®-AAC – Agile Analysis Certification
  • IIBA®-CBDA – Certification in Business Data Analytics

Aceste certificari nu se bazeaza in mod direct pe ghidul BABOK, dar nici nu il contrazic. Ca sa te pregatesti pentru o certificare, exista materiale separate (spre exemplu, Agile Extension la ghidul BABOK™ pentru IIBA®-AAC). Ca sa fi eligibil pentru examen, trebuie sa indeplinesti o serie de criterii similare cu cele pentru Entry Certificate in Business Analysis™ (ECBA™). Nu exist restrictii legate de experienta de munca, cum avem in cazul CBAP™ si CCBA™.

Insa, cele mai importante certificari sunt CCBA™ si CBAP™, care necesita un nivel considerabil de experienta de munca. Cerintele sunt mai stricte si examenele au o durata mai mare si sunt mult mai dificile. Insa, in mod evident, sunt vazute mult mai bine. Si aceste doua certificari sunt bazate in totalitate pe ghidul BABOK, dar trebuie sa constientizam faptul ca acest ghid este construit pentru a te ajuta sa-ti structurezi experienta de munca. Fara aceasta experienta ghidul nu este foarte util.

Toate certificarile sunt independente – nu trebuie sa le iei una dupa cealalta, de la incepatori la avansati. Difera doar in ceea ce priveste cerintele legate de experienta in business analysis a persoanei care aplica. Atat experienta de lucru cat si competentele acumulate sunt luate in considerare la certificare. De fapt, BABOK este un ghid de referinta pentru clasificare si analiza acestor competente si abilitati.

Toate examenele de certificare pot sa fie parcurse online pe platforma PSI. Desi poti sustine examenul de acasa, cerintele si procesul de examinare sunt foarte stricte. Spre exemplu, camera si microfonul trebuie sa fie pornite, si un reprezentant te va observa pe tot parcursul examenului, pentru a monitoriza toata activitatea. Inainte de a incepe examenul, va trebui sa ii arati acestui observator camera in care vei sustine examenul ca sa se asigure ca nu ai materiale ajutatoare (carti, dispozitive electronice sau alte persoane).

Stricte? In mod cert. Dar acesta este pretul pe care trebuie sa il platesti pentru certificare si unul din motivele pentru care aceste certificari sunt atat de bine vazute. Inainte de COVID-19 examenele pentru CCBA™ si CBAP™ puteau sa fie sustinute doar la centrele de testare Prometric. Acest lucru este acum optional.

Vrei o cariera in BA? Descopera cursurile noastre.


Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.