Cele sapte pacate mortale ale procesului de realizare a unor prezentari. Partea 2.

Cele sapte pacate mortale ale procesului de realizare a unor prezentari. Partea 2.

In prima parte a articolului, am analizat primele trei pacate mortale ale unei prezentari: nu definim un scop, privim prezentarea ca document PPT si lipsa structurii. Sa ne uitam la ultimele patru.
1 Feb 2018 1315
In prima parte a articolului, am analizat primele trei pacate mortale ale unei prezentari: nu definim un scop, privim prezentarea ca document PPT si lipsa structurii. Sa ne uitam la ultimele patru.

4. Incercarea de a pune toate informatiile pe care le aveti in cap / text / fisiere in PPT

Cand stiti multe despre tema prezentarii dumneavoastra nu doriti sa pierdeti nimic si, prin urmare, incercati sa puneti toate informatiile respective in PPT. Drept urmare, prezentarea devine o adunatura de cunostinte. Este bine daca doriti sa pastrati informatiile intr-un astfel de format pentru voi dar ar fi daunator sa utilizati acest document pentru a face prezentarea. Cand vad atat de multe informatii interesante (sau nu foarte interesante), cei din public devine mai degraba cercetatori si sunt fascinati sa studieze slideurile in loc sa comunice si sa asculte prezentatorul.

Este o particularitate a creierului uman: fie ascultam cu atentie, fie citim. Cand faci cele doua lucruri simultan, ambele devin ineficiente. Merita mentionat faptul ca fiecare persoana are propriul sistem reprezentativ; unul poate fi mai bun in perceperea informatiilor vizuale, altul informatia cinetica sau auditiva. In mod ideal, prezentarea dumneavoastra (atat ca proces cat si vizual) trebuie sa utilizeze toate cele trei canale, fara a supraincarca pe nimeni cu informatii excesive. Daca ati supraincarcat partea vizuala a prezentarii dumneavoastra veti pierde persoane care invata mai degraba vizual.

Cum puteti preveni asta? Folosind cele doua principii – briciul lui Occam si KISS (Keep It Simple Stupid). In mod ideal, un slide ar trebui sa reprezinte o idee. Ar trebui sa acordati atentie si imbunatatirii modului de prezentare a informatiilor de pe slideuri. Dar aceasta tema merita o discutie separata.

5. Slideurile sunt pregatite de oameni diferiti si nu au un numitor comun

Se intampla adesea ca o prezentare sa fie pregatita de oameni diferiti. De exemplu, un manager doreste sa prezinde echipa clientului si cere fiecarui departament sa pregateasca o serie de slideuri cu privire la sarcinile si responsabilitatile acestora. In consecinta, managerul primeste o gramada de prezentari cu doua slideuri, le copiaza intr-o singura prezentare si apoi ofera prezentarea „amestecata” catre client. Credeti ca acel client va avea o parere pozitiva dupa ce primeste documentul? Probabil ca nu.

6. Incercarea de a face din prezentarea PPT si material auxiliar

Este o alta forma de a pune toate informatiile pe care le aveti in cap/text/fisiere.” “Ce pot face pentru a ajuta ascultatorii sa treaca din nou prin anumite aspecte pe care le-ar fi ratat in timpul prezentarii?” Cineva poate pune o astfel de intrebare in timp ce pregateste prezentarea si apoi incearca sa puna toate informatiile posibile in diapozitive. Este o incercare de a face slideul utilizabil si ca material de invatare. Si este cu siguranta o incercare zadarnica, pentru ca cele doua obiective sunt opuse – pentru a minimiza informatiile pe ecranul proiectorului si pentru a maximiza informatiile necesare in materiale. Concluzia este ca, daca aveti nevoie de materiale suplimentare, pregatiti materiale suplimentare.

prezentari_eficiente.jpg


7. Cunoasterea slaba a materialului de prezentare

Aceasta problema devine mai evidenta In timpul prezentarii. Cat de des vezi oameni care fac prezentari, se intorc pe jumatate la public si citesc textul de pe fiecare slide? Eu vad asta destul de des. Si nu este vorba de cateva priviri aruncate in timpul prezentarii, ci de fapt lectura de la punct la punct, intorcandu-si capul catre audienta din cand in cand. Prezentatorul citeste textul, fiind incapabil sa se adreseze publicului. In curand devine dificil de ascultat, iar prezentarea se transforma in lectura.

Nu as discuta acum procesul de expunere a prezentarii; altfel numarul de “pacate” poate creste rapid.


Vadim Kachurovsky

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.