Cele mai comune greseli ale testerilor incepatori - partea 1

Cele mai comune greseli ale testerilor incepatori - partea 1

In acest articol discutam si analizam cateva din cele mai comune greseli pe care un sfotware tester incepator le face si va dam sfaturi legate de cum puteti sa le evitati.
1 Aug 2018 1346
In acest articol discutam si analizam cateva din cele mai comune greseli pe care un sfotware tester incepator le face si va dam sfaturi legate de cum puteti sa le evitati.

Inainte de toate, sa discutam cum documentam defectele. De vreme ce acesta este cel mai comun artefact in procesul de testare, orice tester trebuie sa poata documenta corect bugurile. Putem sa ne lipsim de test cases dar nu putem face asta cand vine vorba de defecte.

1. Rezumat „gol”

S-au spus multe despre cum ar trebui si cum nu ar trebui scrise titlurile legate de defecte, insa persoanele aflate la inceput de cariera continua sa faca aceleasi greseli. O recomandare comuna este ca titlul despre un defect trebuie sa raspunda la trei intrebari, „Ce? Unde? Cand?" . Sfatul este foarte bun, dar de ce este asa de greu de urmat?

Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il retineti este ca titlul defectului trebuie sa descrie idea de baza a problemei. Deseori, facem asta cu o fraza conforma cu regulile din limba pe care o folosim. Va amintiti lectiile de gramatica? Ce este o propozitie?

„O propozitie este o unitate de text compusa din unul sau mai multe cuvinte, legate din punct de vedere gramatical si care exprima un gand complet."

In general, o descriere pe scurt (rezumat) a unui defect trebuie sa raspunda la intrebarea, „Ce este gresit?" sau, cu alte cuvinte, „Care este problema?" Chiar titlul ar trebui sa contina informatii suficiente pentru ca cititorul sa aiba o idee despre problema. Pentru a-l face de inteles, cel putin in termeni generali, ar trebui sa oferiti in titlu un raspuns la fiecare dintre cele trei intrebari:

  • „Ce?" – Ar trebui cel putin sa descrieti comportamentul softului care credeti ca nu este corect, sau conform cu cerintele/ standardele/ asteptarile. In mare, acesta este un simptom.
  • „Unde?" – In care parte a produsului sau sistemului (modul, pagina, caracteristica)? Sa ii spunem locatie.
  • „Cand?" – In ce conditii este reprodus defectul. Acesta este un declansator.
  • Sa ne uitam la cateva exemple de titluri mai putin bune pentru a vedea daca ele reflecta esenta problemei.

„Cautare incorecta pe site”

Ce inseamna asta mai exact? Putem doar sa vedem ca defectul este cumva legat de o anumita functionalitate, si anume de functia de cautare pe site. Raspunde la intrebarea „Unde?" Ce nu merge la functia de cautare? Cum se manifesta comportamentul incorect? Este o bataie de cap. In ce conditii se reproduce defectul? Alta bataie de cap.

testeri_incepatori.jpg


Iata un alt rezumat pentru acelasi bug: „Rezultatul cautarii atunci cand campul cautare este gol ”.

Incepeti sa va apropiati...Putem intelege la ce functie se refera bugul si chiar sa identificam conditiile in care se poate reproduce acesta. Dar nici un cuvant despre ceea ce nu merge. Doar „rezultatul" – un rezultat fara elemente specifice...

Pentru a intelege problema, trebuie sa cititi toata descrierea si apoi sa incercati sa reproduceti bugul. In cazul unei cereri de cautare unde campul este gol, in fata listei de produse apare o fereastra care prezinta o categorie de produse in care o imagine este prea mare si nu se incadreaza in UI (interfata utilizatorului). Puteti descrie pe scurt acest lucru in raport in modul urmator:

„Dupa o solicitare de cautare cu un camp gol este afisata o imagine mare in div. „category-view.”

Bineinteles ca ar trebui atasata o captura de ecran la descrierea bugului.

Si inca un exemplu:

„comentariu".

Da, chiar asa... Un cuvant care directioneaza spre o arie functionala.

Am putea sa o facem mai usor de inteles astfel:

„Eroare fatala: 463 la incercarea de postare a unei recenzii in pagina de descriere a produsului."

„layout defect"

Aici este descris un simptom, un comportament incorect, asa incat poate fi considerat ca raspuns (totusi foarte ambiguu) la intrebarea „Ce (se intampla)?" Dar, mai exact, unde se intampla? Pe ce pagina? Pe oricare pagina? Nu este clar. Si ce este de facut ca planul sa se strice? Niciun indiciu.

Descrierea corecta pe scurt a aceluiasi bug:

„La zoom de 150% imaginile de pe toate paginile sunt suprapuse”.

Si inca un exemplu:

„Inregistrare cu adresa invalida de email."

Poate, acest titlu ar fi bun pentru o situatie de testare. Este clar la ce caracteristica se refera bugul – „inregistrare” si cunoastem declansatorul – „adresa invalida de email” (bineinteles, ar trebui clarificat aici ce semnifica „invalida”). Dar, la ce se refera bugul?

O descriere mai corecta ar putea fi asa:

„Inregistrarea este posibila cu adresa invalida de email”

Sau

„Adresa de email nu este validata la inregistrare.”

In a doua parte a articolului nostru, vom analiza cateva indicii despre cum scriem corect rezumatele despre defecte.

Victoria Slinyavchuk
Consultant on Software Testing

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.