Abordarea bazata pe prioritizarea riscurilor – Cum oferim valoare maxima intr-o perioada scurta de timp. Partea a doua

Abordarea bazata pe prioritizarea riscurilor – Cum oferim valoare maxima intr-o perioada scurta de timp. Partea a doua

Cea de-a doua parte a articolului nostru despre abordarea bazata pe prioritizarea riscurilor in testarea software. In acest articol ne vom uita la proces si beneficiile acestei abordari.
20 Jul 2021 605

Procesul de prioritizare bazata pe riscuri


Prioritizarea bazata pe riscuri este un proces care este coordonat de un Test Manager. Este responsabilitatea acestuia sa se asigure ca procesul este implementat eficient de-alungul ciclului de viata al produsului software. Acest proces include 3 pasi.

Pasul 1: La finalul fazei de analiza, Test Managerul distribuie cele mai recente documente legate de cerinte. Toata lumea verifica daca aceste cerinte sunt clare si usor de inteles. Apoi Team Manager-ul stabileste o intalnire cu toata echipa inclusiv analistii de business, stakeholderii si programatorii.

Pasul 2: In aceasta intalnire toata lumea trece prin toate cerintele si aloca cate un numar celor 2 parametri (i.e. impact si probabilitate).

Evident ca vor fi situatii unde membrii echipei vor aloca numere diferite. In acele cazuri membrii echipei vor discuta intre ei si vor incerca sa ajunga la o alegere comuna. Daca totusi membrii echipei nu vor sa isi schimbe alegerea, se recomanda sa alegem numarul cel mai mare.

Pasul 3: Test Manager-ul consolideaza toate ideile venite si se asigura ca toata lumea primeste rezultele procesului de prioritizare, cu mentiunea numarului de cerinte cu risc ridicat, mediu si redus. Un exemplu puteti gasi in imaginea de mai jos

Process of Risk Based Prioritization.png


Pe baza acestora echipa incepe sa lucreze pe partea de programare / testare software / implementare.

Beneficiile prioritizarii bazate pe riscuri

  • Te ajuta sa identifici daca cerintele tale sunt testabile. Daca nu sunt, te ajuta sa le convertesti in cerinte testabile
  • Te ajuta sa te concentrezi pe activitatile de testare inca din faza de analiza
  • Te ajuta sa mentii si stakeholderii la curent cu toate cerintele
  • Te ajuta sa identifici cerintele critice. Astfel ca te poti asigura ca esti mai atent la testarea acelor cerinte
  • Te ajuta sa comunici riscurile din cadrul proiectului tau in termeni cuantificabili
  • Te ajuta sa optimizezi User Acceptance Testing trecand peste testarea cerintelor cu prioritate scazuta in aceasta faza. Mare atentie insa, inainte de a face asta sa verifici daca intreaga echipa este de acord
  • Te ajuta sa eficientizezi intregul proces de testare software

Concluzii


Prioritizarea bazata pe riscuri este o tehnica de testare software care iti va permite sa verifici cerintele chiar din etapa de Requirements Gathering. Vei putea astfel sa te concentrezi pe testare si sa minimizezi defectele care apar in sistem datorita cerintelor incorecte. Acest lucru iti va permite sa optimizezi si User Acceptance Testing. Vei avea astfel o baza puternica pe care sa construiesti intregul proces de testare, imbunatatind astfel in mod automat tot procesul.

Vrei sa incepi o cariera in testare software sau sa iti imbunatatesti abilitatile?

Descopera cursurile noastre.

Yogesh Sanjeevan Kshirsagar
Principal Consultant

Share the knowledge

Mai ai intrebari?
Contacteaza-ne.
Thank you!
The form has been submitted successfully.